Μνημονιακό κόστος διαρκείας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Να ‘στειλε άραγε και η κ. Αγκελα Μέρκελ συλλυπητήρια, σοκαρισμένη και αυτή από την τραγωδία των Τεμπών; Και ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο απόλυτος ευρωπαιάρχης επί σειρά ετών; Ή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που το μικρό του όνομα έγινε σύνθημα εδώ και δόγμα, «Γερούν, γερά», από όσους συμπατριώτες μας προσυπέγραφαν ενθουσιωδώς κάθε τιμωρητική απόφαση του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου κατά της Ελλάδας; Και δεν επρόκειτο, βέβαια, για κάποια αφηρημένη, μεταφυσική Ελλάδα. Ούτε για όλη. Δεν πλήρωσαν όλοι το βαρύτατο «συμμορφωτικό» κόστος των μνημονίων. Το παραδέχτηκε εκ των υστέρων ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Σώσαμε τις τράπεζες εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων». Μας αντάμειψαν, βέβαια, οι τράπεζες. Με κόκκινα δάνεια, μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, καλή καρδιά κτλ. Μετά την απομάκρυνσή μας από το μνημονιακό ταμείο (όχι ότι πήγαμε μακριά, δίπλα του στεκόμαστε όρθιοι, για να ξαναπληρώσουμε), κάποιοι από τους άτεγκτους Βορειοευρωπαίους παιδονόμους μας μάσησαν μια «συγγνώμη», ανούσια βέβαια, αν όχι προκλητική, για όσα φόρτωσαν στους ώμους μας, που συνοψίζονται στα εξής: διάλυση ή εγκληματική υποβάθμιση κάθε πτυχής του Δημοσίου, εκποίηση των τιμαλφών σε ελληνικά ή ξένα τσακάλια «των επενδύσεων και της ανάπτυξης» (κάπως έτσι έγιναν άρχοντες των τρένων μας οι πλουτίζοντες ψυχρότατοι Ιταλοί).

Και όλ’ αυτά για να ευτυχήσουν οι αριθμοί. Κι ο κοσμάκης; Ω, ας μην είμαστε λαϊκιστές. Κι ο κοσμάκης «μαζί τα ‘τρωγε», κι ήταν ο πιο λαίμαργος. Μαζί με τους εθνικούς εργολάβους, τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», τους «επενδυτές» με κρατικά έξοδα, όσους έπαιρναν δανεικά κι αγύριστα με τον «αέρα» του ονόματός τους… Γι’ αυτό και τα μνημόνια ήταν «ευλογία», όπως διαλαλούσαν οι απολογητές όσων οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Και τώρα το ίδιο λένε. Ακόμα και η κ. Μέρκελ κάτι ψέλλισε το φθινόπωρο του 2021 για «υπερβολική επιβάρυνση των Ελλήνων» και για απίστευτα σκληρά μέτρα. Αυτοί όμως όχι. Στα Τέμπη πληρώσαμε (και) την ιδιωτικοποίηση των τρένων. Τη διάλυση του ΕΣΥ την πληρώσαμε με την πανδημία: 327 νεκροί ανά εκατομμύριο στην Ελλάδα, 311 στην Ιταλία, 297 στη Μεγάλη Βρετανία. Λειψές και απογυμνωμένες οι ΜΕΘ, προπάντων στην Περιφέρεια, πλην όμως ο πρωθυπουργός κατέθετε στη Βουλή, τέλη του 2021, έναν ισχυρισμό που σόκαρε γιατρούς και ασθενείς: «Δεν έχω καμία ένδειξη ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Εχετε εσείς; Φέρτε την»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT