Η ομελέτα της «ΤΕΙ ανωτατοποίησης»

Η ομελέτα της «ΤΕΙ ανωτατοποίησης»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τρεις δεκαετίες σοβεί η κόντρα των Πολυτεχνείων και των ΤΕΙ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μηχανικών τους. Ενδεικτικά, το προεδρικό διάταγμα 318 του 1994 παρείχε στους μηχανικούς των TEI σχεδόν ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των μηχανικών των Πολυτεχνείων. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να εξομοιωθούν επαγγελματικά τα δύο πτυχία.

Για όσους θυμούνται μάλιστα, μεταξύ των επιχειρημάτων του ΤΕΕ ήταν ότι οι απόφοιτοι των τριετών ΤΕΙ δεν μπορούν να υπογράφουν αντισεισμικές μελέτες τη στιγμή που οι μηχανικοί του Πολυτεχνείου παίρνουν πτυχίο ύστερα από 5 έτη σπουδών και μπορούν να χτίσουν ένα κτίριο.

Η «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ –με αύξηση του χρόνου σπουδών των ΤΕΙ από τρία σε τέσσερα έτη– δεν έδωσε λύση, αντίθετα έριξε λάδι στην κόντρα των δύο κλάδων. Ουδείς πολιτικός και κανείς εκ των φορέων των δύο επαγγελματικών κλάδων μηχανικών δεν θέλησαν ουσιαστικά να δώσουν λύση, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός πως η κόντρα αναφύεται κάθε τόσο.

Τελευταία αφορμή ήταν η μετατροπή σε πανεπιστημιακών, τέως τμημάτων Μηχανικών ΤΕΙ, τετραετών σπουδών. Δηλαδή από την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ περάσαμε στην «πανεπιστημιοποίηση». Σήμερα στην αναμονή για επαγγελματικά δικαιώματα βρίσκονται περίπου 15.000 φοιτητές τμημάτων, τα οποία αποτελούν μετεξέλιξη των ΤΕΙ. Ουσιαστικά, τα τμήματα αυτά προέκυψαν μετά την απορρόφηση τμημάτων ΤΕΙ από πανεπιστήμια, με νόμους του 2018 και του 2019, που ενώ έχουν «βαφτιστεί» τμήματα μηχανικών, δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να θεωρηθούν αντίστοιχα με τα τμήματα των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας.

Στο ίδιο διάστημα, αναδύθηκαν και άλλες κόντρες πανεπιστημιακών τμημάτων και ΤΕΙ συναφών επιστημονικών αντικειμένων με το ίδιο διακύβευμα. Πλέον πρόσφατη είναι η διελκυστίνδα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων του γεωτεχνικού τομέα, τα οποία ιδρύθηκαν με τους νόμους του 2018 και του 2019.

«Το ζήτημα είναι τι είδους τοξικά και δηλητήρια μπορούν να πωλούν στα μαγαζιά τους οι γεωπόνοι των πανεπιστημίων και τι των ΤΕΙ», μου ανέφερε σκωπτικά κυβερνητικό στέλεχος, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τις δαιδαλώδεις πτυχές του θέματος. Ετσι, η λύση μετατίθεται, για μία ακόμη φορά, με την ελπίδα κάποιος να φτιάξει ομελέτα και όχι βραστά αυγά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή