Μείωση του αριθμού των βουλευτών

Μείωση του αριθμού των βουλευτών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα μετά, η τραγωδία των Τεμπών ρίχνει ακόμη τη σκιά της. Η κυβέρνηση θέλει, και δικαίως, να αλλάξει την ατζέντα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μεταρρύθμιση της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος που έχει προξενήσει βίαιες αντιδράσεις για δεκαετίες. Ριζοσπαστική είναι και η πρόταση για ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού (βλ. Πάσχος Μανδραβέλης), όπως και η πρόταση της κατάργησης του σταυρού προτίμησης, πηγής των ρουσφετιών (βλ. Ανδρέας Δρυμιώτης). Θα προσθέσω μια παλιά δομική πρόταση: τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.

Την έκανε τον Δεκέμβριο του 2010, στην αρχή της κρίσης, ο τότε υπουργός Δημήτρης Ρέππας για λόγους μείωσης των κρατικών δαπανών. Είχε προηγηθεί το 1999 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το ίδιο είχαν προτείνει και οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς. Ο τελευταίος το πρότεινε δύο φορές: το 2011 και το 2014 ως πρωθυπουργός, με σύμφωνη γνώμη του τότε αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Ευάγγελου Βενιζέλου. Το κατέθεσε στη Βουλή ως πρόταση νόμου το κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη τον Φεβρουάριο του 2012.

Στις 4 Μαΐου 2014, ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τότε, σε συνέντευξή του δήλωσε: «Εδώ και χρόνια –τότε που το σύνολο του πολιτικού συστήματος σφύριζε αδιάφορα– έχω καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση εφαρμογή, που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, με κυριότερη τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200».

Την 1/12/2015, το Ποτάμι έκανε ειδική ημερίδα στο Ζάππειο. Ακολούθησε η Ενωση Κεντρώων και η Αννα Διαμαντοπούλου το 2017. Εκτοτε το θέμα «ξεχάστηκε», αλλά μας το θύμισε η Γερμανία, που μείωσε πριν από δύο εβδομάδες τον αριθμό των βουλευτών της από 736 σε 630. Η Ουγγαρία τον είχε ήδη μειώσει το 2012 από 386 σε 199. Οι δε τέσσερις χώρες της Ε.Ε. με παρεμφερή πληθυσμό (Πορτογαλία 10,3 εκατ., Αυστρία 9 εκατ., Βέλγιο 11,7 εκατ., Ολλανδία 17,8 εκατ.) διαθέτουν 230, 183, 150 και 150 βουλευτές.

Είναι δύσκολο να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τον αποδεκατισμό τους. Ωστόσο μια τέτοια μεταρρύθμιση είναι απάντηση στη διογκούμενη αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού, επειδή θα συμβάλλει στο να εκπροσωπούν οι βουλευτές το έθνος και όχι τους συγχωριανούς τους. Αν ο πρωθυπουργός την εισαγάγει στη Βουλή θα αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει. Επίσης, θα δοκιμαστεί η υπευθυνότητα όλων των κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή