Πολιτική για ενηλίκους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ενα σωρό πρωτιές και αριστείες έχει να επιδείξει ο Ντόναλντ Τραμπ, κι ας μη φαίνεται αυτό στο σεμνό βλέμμα του. Είναι ο πρώτος «διευθυντής» τηλεοπτικού ριαλιτοπαίχνιδου που κατάφερε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενος τη φήμη που του πρόσφεραν οι τηλεμφανίσεις του σε ρόλο σκληρού αφεντικού· στον ρόλο του εαυτού του δηλαδή. Είναι ο πρώτος πλανητάρχης που, ενόσω προήδρευε, παραπέμφθηκε δύο φορές να δικαστεί στη Γερουσία. Στις 18.12.2019 η Βουλή τον παρέπεμψε με την κατηγορία ότι άσκησε πιέσεις στο Κίεβο να διενεργήσει έρευνα κατά του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του σημερινού προέδρου. Και στις 13.1.2021 παραπέμφθηκε ως υποκινητής της γκροτέσκο εισβολής στο Καπιτώλιο.

Και βέβαια ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που διώκεται ποινικά, με 34 κατηγορίες στους ώμους του, που μπορεί να ξεπεράσουν τις εκατό όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες τεσσάρων εκκρεμών υποθέσεων: υποκίνηση σε εξέγερση, φοροαπάτες, ετσιθελική διαχείριση των αρχείων του Λευκού Οίκου, απόπειρα επηρεασμού της εκλογικής διαδικασίας, ιδιαίτερα στην Τζόρτζια, από αξιωματούχους της οποίας απαίτησε να του βρουν 12.500 ψήφους ώστε να βγει νικητής. Η εξωφρενικότερη πρωτιά του, αλλά και η αποκαλυπτικότερη του ήθους του; Πέρυσι τον Ιούλιο αποφάσισε να ενταφιαστεί η πρώτη σύζυγός του, η Ιβάνα Τραμπ, στο γήπεδο γκολφ που διαθέτει στο Νιου Τζέρσεϊ, σαν κλασικός μεγιστάνας, και μάλιστα κοντά στην πρώτη τρύπα. Καθαρά συναισθηματικοί οι λόγοι: Ο MAGAς ήξερε ότι και ένας τάφος αρκεί για να χαρακτηριστεί νεκροταφείο το γήπεδο. Και, βάσει της φορολογικής νομοθεσίας της Νέας Υόρκης, τα νεκροταφεία, καθώς και οι συναφείς εταιρείες κοιμητηρίων, απαλλάσσονται από τους φόρους ακίνητης περιουσίας, εισοδήματος, επιχειρήσεων, πωλήσεων και κληρονομιάς.

Ο Τραμπ λοιπόν διώκεται επειδή από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, για να ωφεληθεί εκλογικά, αγόραζε πληροφορίες αρνητικές για την εκλαμπρότητά του, ώστε να αποτρέψει τη δημοσίευσή τους. Για παράδειγμα, εξαγόρασε με 130.000 δολάρια τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς, ηθοποιού «ταινιών για ενηλίκους». Αυτές οι δουλειές έχουν φυσικά την τεχνική τους. Πρέπει να πειράξεις τα «βιβλία» των επιχειρήσεών σου, για να μη φαίνεται τι αγόρασες και από ποιον. Αν όμως σε μυριστούν οι εφοριακοί, κάηκες. Μήπως και τον επίσης φιλαναγνώστη Αλ Καπόνε τα διπλά ή πειραγμένα «βιβλία» της φοροαπάτης δεν τον πήραν στον λαιμό τους;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT