Αθέατες μηχανές πίεσης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζονται πια λοστοί, αρκεί η εικόνα που είναι η στιγμή και ο λόγος που της δίνει διάρκεια, αυτός επιτελεί όλα τα έργα. Δεν χρειάζονται πια πλατείες, τα κοινωνικά δίκτυα είναι «ένας κάμπος διάπλατος για να θερίζεις λόγια». Λόγια, όπως του Ηλία Κασιδιάρη, με αντιμεταναστευτικά, ρατσιστικά, φιλοναζιστικά φορτία. Ξεπέρασε τις 150.000 προβολές το πλέον πρόσφατο βίντεο του έγκλειστου πρώην βουλευτή στο YouTube (Γιάννης Παπαδόπουλος, «Κ», 19.4), ενώ δημοφιλή είναι τα κλιπάκια του, υπερεθνικιστικού περιεχομένου, στο TikTok.

Πλήττει τη λογική το ότι ένας καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει, παρά τις απαγορεύσεις, πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα και ανεμπόδιστη διάχυση προπαγανδιστικού υλικού. Αλλά και η ευκαιρία που του δόθηκε με την ταραγμένη πολιτική συζήτηση γύρω από την τροπολογία για το κόμμα του, να πουλήσει αντισυστημική οργή και να ανταμειφθεί με περισσότερους ακολούθους.

Πόση απήχηση μπορεί να έχει η ψηφιακή προεκλογική εκστρατεία Κασιδιάρη σε περίπτωση συμμετοχής του κόμματος Ελληνες στις εκλογές ή ενός συγγενούς μορφώματος; Επηρεάζουν τα κοινωνικά δίκτυα την ψήφο; Η πρώτη σχετική έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, σε 61 εκατομμύρια χρήστες του Facebook την ημέρα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών του 2010 (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature το 2012) και κατέγραψε μια μικρή, αλλά υπολογίσιμη επιρροή· 340.000 πολίτες ωθήθηκαν στις κάλπες παρακινημένοι από διαδικτυακούς φίλους. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι ισχυροί δεσμοί στον κυβερνοχώρο επιδρούν στην εκλογική συμπεριφορά. Ερευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι η παρότρυνση για ψηφοφορία είναι ισχυρότερη στις μικρές κοινότητες. Και ο διαδικτυακός κόσμος φιλοξενεί εκατομμύρια μικρές κοινότητες, που λειτουργούν ως μηχανές πίεσης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον διαπίστωσαν ότι το Twitter επηρέασε την ψήφο μετριοπαθών ψηφοφόρων στις εκλογές του 2016 και του 2020 στις ΗΠΑ, ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι τα δίκτυα επηρέασαν την ψήφο νεαρών ψηφοφόρων.

Αυτές οι υπερταξικές αυλές κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων, ζυμώσεων και συσπειρώσεων αφήνουν, παρά τις φραγές, πόρτες ανοιχτές σε ακραίους για απροκάλυπτο προσηλυτισμό και ακατάσχετη συνωμοσιολογία. Από τη στιγμή που ο Ηλίας Κασιδιάρης αφέθηκε να εισάγει συστηματικά στα δίκτυα –πλέον φτιασιδωμένο– το σκοτεινό ασάλευτο δόγμα του, το βέβαιο ήταν ότι οι αλγόριθμοι θα το διέσπειραν πολλαπλασιαστικά αενάως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή