Και το 2027 τα ίδια με Κασιδιάρη;

Και το 2027 τα ίδια με Κασιδιάρη;

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαστικό μπλόκο στο κόμμα που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, προκειμένου να απαγορευθεί η είσοδος στη Βουλή καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση, υπήρξαν απότοκα του γεγονότος ότι η καταδίκη για τη Χρυσή Αυγή δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

Αν και η δικαστική διαδρομή της υπόθεσης ξεκίνησε το 2013, μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν το ποτήρι για την εγκληματική δράση του σκληρού πυρήνα της Χ.Α. ξεχείλισε, εντούτοις έως σήμερα η Δικαιοσύνη δεν έχει τελειώσει το έργο της.

Η δίκη της Χ.Α. βρίσκεται –ακόμη– σε δεύτερο βαθμό, ενώ για να καταστεί αμετάκλητη η όποια απόφαση εκδοθεί, οι εκτιμήσεις είναι πως θα φθάσουμε –στην καλύτερη περίπτωση– στο 2027, δηλαδή το πρόβλημα θα υπάρχει πιθανότατα και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση!

Η καθυστέρηση στη δικαστική εκκαθάριση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, οφείλεται σε πολλούς λόγους, που κυρίως αντανακλούν το πολυπαραγοντικό πρόβλημα που ταλανίζει την απονομή δικαιοσύνης.

Βεβαίως, επιμέρους προβλήματα, όπως η μη έγκαιρη ανεύρεση της κατάλληλης δικαστικής αίθουσας, ώστε να διεξάγεται η δίκη σε συχνή βάση, επηρέασαν καθοριστικά την ολοκλήρωσή της σε πρώτο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως για να τελειώσει η πρωτοβάθμια δίκη χρειάστηκαν 5,5 ολόκληρα χρόνια.

Αν οι κατηγορίες, οι σοβαρότερες που αντιμετωπίζουν τα δικαζόμενα στελέχη της Χ.Α., δεν ήταν κακουργήματα, η παραγραφή θα είχε λειτουργήσει και η ατιμωρησία θα ήταν μονόδρομος. Οχι ότι δεν υπήρξαν και αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος τα οποία παραγράφηκαν ήδη. Αλλά αυτά ήταν δευτερεύοντα.

Η αδυναμία του πολιτικού –και όχι μόνον του δικαστικού– συστήματος να εκκαθαρίζονται σε εύλογο χρόνο σημαντικές δίκες υπήρξε εμφανής στη δίκη της Χ.Α. και κατέστη εμφανέστερη λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, όπου χρειάστηκαν ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων για να μη μετέχει στην εκλογική διαδικασία ο καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη Ηλίας Κασιδιάρης ή άλλα έγκλειστα στελέχη της Χ.Α. Το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης σε σημαντικές δίκες, όμως, δεν εξαντλείται μόνον στη δίκη της Χ.Α.

Τα ίδια και χειρότερα δυστυχώς συμβαίνουν και με τη δίκη για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και ο κίνδυνος παραγραφής τους, της πλήρους ατιμωρησίας δηλαδή, είναι άμεσος.

Μάλιστα, όσοι παρακολουθούν από κοντά τα της δίκης για την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι δεν διατηρούν αμφιβολίες για την επικείμενη παραγραφή. Είναι, εκτιμούν, θέμα χρόνου!

Θα ήταν πράγματι διδακτικό αν οι αρμόδιοι στη Δικαιοσύνη αλλά και στην κυβέρνηση, όποια προκύψει από τις εκλογές, προβληματιστούν από τα της δίκης της Χ.Α. και αποφασίσουν κάποια μέτρα. Για να μη χρειαστεί και στην επόμενη, όπως όλα δείχνουν, εκλογική διαδικασία να κινητοποιηθεί –και πάλι– ο νομοθετικός και δικαστικός μηχανισμός για να κλείσει η πόρτα της Βουλής σε Κασιδιάρηδες και άλλους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή