Ο θρίαμβος και οι ευθύνες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές της απλής αναλογικής ήταν ο φόρος χαμένου χρόνου, ταλαιπωρίας και οικονομικής δαπάνης που πληρώσαμε στον τυχοδιωκτισμό του κ. Τσίπρα, απόηχο του τυχοδιωκτισμού του Α. Παπανδρέου. Και τις δυο φορές ψηφίστηκε η αναλογική επειδή η Ν.Δ. (κάποιου Μητσοτάκη κατά σύμπτωση) προηγείτο. Ο τυχοδιωκτισμός έχει κοντά ποδάρια. Και καταλήγει στο πρωτοφανές, η μεν κυβέρνηση να τελειώνει τη θητεία της με μεγαλύτερο ποσοστό από όσο την ανέλαβε, αντί της φυσιολογικής φθοράς, η δε αντιπολίτευση να παίρνει σημαντικά μικρότερο ποσοστό από όσο είχε στην αρχή της θητείας της. Είναι η 5η φορά που ηττάται ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν λέει να παραιτηθεί. Οι παραιτήσεις είναι συνήθειες των «αστικών» κομμάτων!

Θα σταθώ σε μια φράση του πρωθυπουργού το βράδυ των εκλογών. Είπε ότι θα εργαστεί ώστε η χώρα να πλησιάσει περισσότερο την Ευρώπη. Επικροτώ τη θέση του. Ομως, αντιφάσκει. Στην Ευρώπη, δύο κόμματα που διαθέτουν 187 βουλευτές (Ν.Δ.+ΠΑΣΟΚ) και που τα προγράμματά τους δεν έχουν σημαντικές διαφορές, διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης και δεν ταλαιπωρούν τη χώρα με εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε τα «παζάρια», όπως χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις. Βεβαίως, ευθύνη έχει και ο κ. Ανδρουλάκης. Αν το βράδυ των εκλογών δήλωνε ότι σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία και προτίθεται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, θα κέρδιζε σε αξιοπιστία (και σε ψήφους) και θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη. Ακόμη δεν είμαστε Ευρώπη.

Ο θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συνέτριψε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνέτριψε και τους βαρώνους της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης. Κανείς δεν έχει τη δύναμη πλέον να τον απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση, όπως είχε κάνει ο κ. Σαμαράς με τον πατέρα του. Εχει πλέον τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Ομως επωμίζεται και τις αντίστοιχες ευθύνες. Δεν υπάρχουν πλέον οι αποστομωτικές δικαιολογίες ότι κάνει υποχωρήσεις για τη διατήρηση της συνοχής του κόμματος. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη μη κύρωση από τη Βουλή των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Ούτε για την άθλια αντιμετώπιση της προσφυγής του αδικηθέντος από την Ελλάδα Ανδρέα Γεωργίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γνωρίσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον τολμητία που αρνήθηκε να ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά τη γραμμή του κόμματός του. Και τέτοιον έχουμε την απαίτηση να παραμείνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή