Η πανελλαδική μονοχρωμία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Αν την 21η Μαΐου τα αποτελέσματα επέτρεπαν στη Ν.Δ. να τραγουδάει «Ολη η Ελλάδα είναι μπλε», δηλαδή και η Ροδόπη, μάλλον δεν θα μαθαίναμε ποτέ δυο-τρία ασήμαντα πράγματα. Πρώτον, ότι στις «εθνικά ευαίσθητες περιοχές» (αλήθεια, υπάρχει τμήμα της χώρας μη ευαίσθητο εθνικά;), η ΚΥΠ, τοις Κείνου ρήμασι πειθόμενη, παρακολουθούσε Ελληνες πολίτες, υποψήφιους βουλευτές, και βαθμολογούσε την εθνική τους συνείδηση, καταγράφοντας πόσες φορές έλεγαν «μουσουλμανική μειονότητα» και πόσες «τουρκική».

Κάποτε, ολόκληρος Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκαλούσε επισήμως τουρκική τη μειονότητα, η δε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Απρίλη του 1990, χρειάστηκε στη Βουλή και τη βακτηρία του μειονοτικού βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, που πολιτευόταν ρητά ως Τούρκος. Αρα; Αρα, ο κ. Ακης Σκέρτσος, που είπε προχθές στο Mega, εξ υποδηλωτικής παραδρομής, ότι «ο κ. Ιλχάν έχει μεγάλη διείσδυση στην τουρκική, τη μουσουλμανική μειονότητα», δεν είναι ενεργούμενο του τουρκικού προξενείου, όπως κάποιοι άλλοι, αλλά τηρητής της στάσης των δύο Κωνσταντίνων.

Δεύτερον, δεν θα μαθαίναμε ποτέ ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που «έφερε στα Χανιά 41%» (αυτή, όχι η Ν.Δ.), είναι αμείλικτη εχθρός του παλαιοκομματισμού και του πελατειακού κόμματος-κράτους. Αυτό εννοούσε όταν μάλωνε με τρυφερό κυνισμό τους κατοίκους της Βυρσίνης, και δι’ αυτών όλη τη μειονότητα: «Αν εσείς δεν με στηρίξετε, εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω αύριο. Ξεκάθαρα πράγματα». Λιγότερο έμπειρος ο κ. Σκέρτσος, γενίκευσε τον εκφοβισμό: «Αν θέλουν να έχουν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, πρέπει να στηρίξουν βουλευτές που υποστηρίζουν την ελληνική εθνική πολιτική». Δηλαδή Ν.Δ.

Τρίτον, δεν θα μαθαίναμε το μέγα λάθος του τμήματος του Αρείου Πάγου που ορίστηκε υπεύθυνο για την ανακήρυξη όσων συνδυασμών δικαιούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ποιο λάθος; Ενώ λ.χ. απαγόρευσαν τη συμμετοχή κόμματος εξαιτίας του συμβόλου του, του αστεριού της Βεργίνας, που όμως είχε χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες εκλογές, επιτρέπουν τη συμμετοχή σε κόμμα που «αποτελεί εθνική εξαίρεση», όπως έκρινε ο εθνοβαθμολογητής κ. Σκέρτσος. Αν πάντως είναι «εθνική εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ», λόγω «των θέσεών του στους εξοπλισμούς, στον φράχτη και στο μεταναστευτικό», τι να πει κανείς για το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προβάλλουν ιδέες πιο προωθημένες από τις συριζαϊκές σ’ αυτά τα τρία θέματα; Προς τι λοιπόν η μεροληψία, που προσφέρει ριζοσπαστικό αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT