«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»

6' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην πραγματικότητα, αυτή η φράση-γνωμικό δεν έχει ειπωθεί από κανέναν επώνυμο ή λόγιο ή κάποιον εκκλησιαστικό πατέρα. Είναι η –σχεδόν αυθαίρετη– μεταφορά της φράσης του Σοφοκλή στην “Αντιγόνη” του: “τὸ κακόν δοκεῖν ποτ᾽ ἐσθλὸν τῷδ᾽ ἔμμεν’ ὅτῳ φρένας θεός ἄγει πρὸς ἄταν” (που σημαίνει: “το κακό φαίνεται για καλό σε αυτόν, του οποίου το μυαλό ο θεός οδηγεί προς την άτη [=καταστροφή, συμφορά]”).

Μεταφέρθηκε ως παράφραση της αρχαίας φράσης του Σοφοκλή και μάλιστα στη Λατινική της έκδοση (stultum facit fortuna, quem vult perdere = μωραίνει η τύχη όποιον σκοπεύει να καταστρέψει), που αποδίδεται στον Πουμπλίλιο τον Σύρο (Publilius Syrus 85 ~ 43 π.Χ.), αντικαθιστώντας αρχικά τη λέξη fortuna με τη λέξη Deus (Θεός), η οποία αργότερα “ελληνοποιήθηκε” προκειμένου να ταιριάξει καλύτερα στις νεότερες χριστιανικές αντιλήψεις[…]».

Το παραπάνω κείμενο είναι αντιγραφή από μια ανάρτηση στο atexnos.gr, που υπογράφει ο Παναγιώτης Μυλωνάς – Συνταξιούχος Α΄ Μηχανικός Ε.Ν. Το βρήκα ενδιαφέρον και θέλησα να το μεταφέρω σαν εισαγωγή στο σημερινό σημείωμά μου για να πλουτίσετε και τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις.

Με εντυπωσίασε κυριολεκτικά η αντίδραση στελεχών του Σύριζα, μετά τη συντριπτική ήττα της 21ης Μαΐου 2023. Πραγματικά είναι σαν να προσπαθούν να πάει ακόμη πιο κάτω από το 20,07% που συγκέντρωσε. Θα σταχυολογήσω λόγια στελεχών του και θα τα σχολιάσω, για να διαπιστώσετε ότι πραγματικά το γνωμικό του τίτλου ισχύει απόλυτα.

– Αλέξης Τσίπρας: Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό. Ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Ν.Δ., δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές, της ενισχυμένης αναλογικής, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Μια παντοδυναμία, και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το Κράτος Δικαίου ούτε τη Δημοκρατία ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό, αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα: να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 του Ιούνη».

Η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστό 40,8% και δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση γιατί με την απλή αναλογική (που ψήφισε ο Σύριζα) είχε μόνο 146 έδρες. Τι μας προειδοποιεί ο άχαστος Αλέξης. Οτι αν πάρει ξανά αυτό το ποσοστό η Ν.Δ. με τον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, «θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία». Ελάτε να δούμε την ιστορία, η οποία διαψεύδει παταγωδώς τον bπρόεδρο. Το 2004 η Ν.Δ. με ένα παρόμοιο νόμο συγκέντρωσε 45,36% με 165 βουλευτές. Το 2007 η Ν.Δ. με σχεδόν τον ίδιο νόμο που θα ισχύσει στις 25/6, συγκέντρωσε 41,84 με 152 βουλευτές. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 43,92% με 160 βουλευτές. Τόσα χρόνια κανένας δεν μίλησε για «ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό». Κάτι ακόμα. Εφόσον οι εκλογές διεξάγονται με απόλυτη ελευθερία (και όχι όπως στα καθεστώτα που θαυμάζει ο πρόεδρος του Σύριζα), οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν όποιον θέλουν και να δώσουν όποια δύναμη θέλουν. Τυχόν υποδείξεις τούς προσβάλλουν και οι ψηφοφόροι έχουν μόνο την κάλπη για να εκφραστούν. Ο Γεώργιος Ράλλης έκανε το ίδιο λάθος το 1981, όταν είπε κάτι παρόμοιο (που το γράφω από μνήμης): «Ελπίζω να μη μετανιώσουν οι ψηφοφόροι» και η Ν.Δ. έκανε 10 χρόνια να δει εξουσία.

Αλλά πήγε ακόμα ένα βήμα παραπάνω, όταν στις 30/5 στο Star δήλωνε: «Την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών. Φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας». Εδώ όμως υπέπεσε σε πέναλτι. Κατηγορεί το πολιτικό σύστημα και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. για… ανωριμότητα! Τώρα, ποιος είναι ανώριμος, καλύτερα να μην το συζητήσουμε.

– Νίκος Ξυδάκης: Οι δηλώσεις του bπροέδρου ωχριούν μπροστά στην ιατρική και ψυχαναλυτική διάγνωση του λογιότατου Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί Σύριζα. Σαν αυτόκλητος κριτής με περισπούδαστο ύφος δήλωσε: «Ισως σε ένα μέρος του πληθυσμού, μέσα στη συσκότιση, την παραπληροφόρηση και την ομίχλη στα μυαλά, υπάρχει ένα σύνδρομο “είμαστε θυρωροί της νύχτας”, ένα “σύνδρομο της Στοκχόλμης”». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι που ψήφισαν Ν.Δ., «είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι, είτε δεν έχουν καταλάβει οι γονείς τους».

Οπως βλέπετε, ο κ. Ξυδάκης κάνει επίδειξη γνώσεων αναφερόμενος στο «σύνδρομο της Στοκχόλμης» και στον «θυρωρό της νύχτας». Το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» είναι μια ψυχολογική παθολογική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται όταν ένα θύμα απαγωγής αρχίζει να τρέφει συναισθήματα συμπάθειας ή ακόμη και αγάπης για το πρόσωπο που το έχει απαγάγει. Το κινηματογραφικό έργο «Ο θυρωρός της νύχτας» είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό για τους ψηφοφόρους. Η ταινία, που διαδραματίζεται στη Βιέννη του 1957, επικεντρώνεται στη σαδομαζοχιστική σχέση μεταξύ ενός πρώην αξιωματικού στρατοπέδου συγκέντρωσης (Dirk Bogarde) και μιας κρατουμένης του (Charlotte Rampling). Τα θέματα της σεξουαλικής και σαδομαζοχιστικής εμμονής της ταινίας και η χρήση των εικόνων από το Ολοκαύτωμα, έχουν κάνει την ταινία αμφιλεγόμενη από την αρχική της κυκλοφορία, διχάζοντας τους κριτικούς ως προς την καλλιτεχνική της αξία, αλλά καθιστώντας την παράλληλα καλτ.

Οπως είναι φανερό, ο Μητσοτάκης παρουσιάζεται σαν απαγωγέας και σαδιστής και ο ψηφοφόρος σαν θύμα και μαζοχιστής. Τώρα, ποιος έχει ομίχλη και τρικυμία στο κεφάλι δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσετε.

– Πόπη Τσαπανίδου: Αφού χάθηκε για μερικά 24ωρα, εμφανίστηκε υπερασπιζόμενη τον κ. Ξυδάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι δηλώσεις Ξυδάκη είναι ανθρώπινες αντιδράσεις. Σε ανθρώπινο επίπεδο τις δικαιολογώ». Στο σημείο αυτό, το μοναδικό σχόλιο που ταιριάζει είναι μια αρχαιοελληνική παροιμία: «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Και με τη σειρά της τα φόρτωσε στους ψηφοφόρους, δηλώνοντας στο MEGA: «Οι δημοκρατικοί πολίτες είναι σοκαρισμένοι με το αποτέλεσμα των εκλογών». Και δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τους ψηφοφόρους. Προεκλογικά, σε συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε στη Σία Κοσιώνη το ασύλληπτο σε οίηση: «Αν χάσουμε θα έχουν παραπλανηθεί οι ψηφοφόροι». Μάλιστα, για να το τονίσει πρόσθεσε «έστω και μια πολύ μικρή διαφορά». Τώρα που η διαφορά είναι τεράστια, φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι δεν παραπλανήθηκαν μόνο, αλλά κυριολεκτικά έχασαν τα μυαλά τους!

– Αντζυ Σαμίου: Αοιδός. Το βράδυ των εκλογών σχολίασε στο twitter: «Οι Ελληνες είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ετοιμαστείτε τώρα να κλάψετε ακόμη πιο πικρά, γιατί δεν θα σταματήσουν πουθενά και δεν θα αφήσουν όρθιο τίποτα». Και συνέχισε σε μεσημεριανή εκπομπή τηλεόρασης: «Βέβαια, νομίζω κανείς δεν το περίμενε, ούτε η Ν.Δ. Είναι εντελώς αψυχολόγητο, τουλάχιστον το δικό μου το μυαλό δεν μπορεί να το εξηγήσει. Δεν ξέρω, μπορεί να έχω μικρό μυαλό, μπορεί να έχω ρομαντικό μυαλό. Πάντως, ένας λαός που υποφέρει τόσο και αποφασίζει να ψηφίσει αυτόν που τον έχει φθάσει σε αυτό το σημείο, δεν ξέρω, δεν μπορώ να το δικαιολογήσω». Και πάλι έχουμε υπεύθυνη γνωμάτευση για τα μαζοχιστικά ένστικτα του «λαού» από κατάλληλο επαγγελματία του ελαφρού τραγουδιού. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως στην Ελλάδα έχουμε 2.407.860 (τόσοι ψήφισαν τη Ν.Δ.) μαζοχιστές, που τους αρέσει να υποφέρουν.

Για το κερασάκι στην τούρτα, κατάφερε να προσβάλει και τους ΑμεΑ, λέγοντας: «Αδιανόητο. Εγώ ήμουν εκλογικός αντιπρόσωπος του Σύριζα και είδα μανάδες να φέρνουν ΑμεΑ και να ψηφίζουν εκείνες για λογαριασμό τους. Εννοώ ότι μπήκαν σε αυτόν τον κόπο για να έχουν ψηφοδέλτια, χρησιμοποιήθηκε κάθε μέσο για να πάρουν κάθε ψήφο».

– Η Τελική Λύση: Αφού, λοιπόν, έκαναν όλες αυτές τις δηλώσεις, που προσβάλλουν τους ψηφοφόρους, αποφάσισαν να γίνουν… Βόρεια Κορέα. Μόνο με έγκριση του Γραφείου Τύπου του Σύριζα θα βγαίνουν στα κανάλια! Σύντροφοι, εσείς δεν τους έχετε εμπιστοσύνη στο τι θα πούνε και μας ζητάτε να τους ψηφίσουμε για να κυβερνήσουνε; Δεν σφάξανε.

Δώστε τους βήμα. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε για πάντα από αυτούς. Θεέ μου από ποιους γλιτώσαμε!

O κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή