«Andrianna»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Οπως πολύς κόσμος, παρακολουθώ εδώ και μία εβδομάδα την ειδησεογραφία γύρω από την τραγωδία του «Andrianna» ανοιχτά της Πύλου. Αποφεύγω έως τώρα να σχολιάσω, περιμένοντας κάθε νέο στοιχείο από τις έρευνες και τις ανακρίσεις. Ενα πρώτο σχόλιο γίνεται τώρα μετά φόβου Θεού. Πιο πολύ είναι μια σειρά από ερωτήματα.

Οι πληροφορίες είναι κατά κανόνα λειψές ή αντικρουόμενες. Το Λιμενικό πέφτει σε αντιφάσεις (δεν τους ρίξαμε σχοινί – τους ρίξαμε σχοινί). Το BBC φέρνει στο φως νέα στοιχεία βάση δορυφορικής λήψης. Αναζητείται ακόμα το οπτικοακουστικό υλικό της επιχείρησης διάσωσης.

Οπως όλα δείχνουν, στο «Andrianna» πνίγηκε αριθμητικά το ένα τρίτο όσων χάθηκαν στον «Τιτανικό»: 1.500 νεκροί περίπου, το 1912, πεντακόσιοι νεκροί το 2023, ίσως και περισσότεροι… Το νούμερο είναι σε κάθε περίπτωση απίστευτο.

Αδιανόητα φρικώδεις είναι και οι συνθήκες πλεύσης, όπως επιβεβαιώνουν μαρτυρίες επιζώντων, ειδικά όταν μένουν χωρίς τρόφιμα και νερό, με τη μηχανή να χαλάει κάθε τόσο, και συγκρούσεις μεταξύ των μεταναστών: «Το πλήθος του κόσμου –ως επί το πλείστον Σύροι, Πακιστανοί και Αιγύπτιοι– ήταν μοιρασμένο σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Στο μεσαίο επίπεδο, μέσα στα ψυγεία για τα ψάρια και γύρω στους διαδρόμους ήταν οι γυναίκες και κάποια από τα παιδιά. «Αγκαλιά ήταν ο ένας με τον άλλον, δεν μπορούσες να βάλεις δίπλα ούτε μια σακούλα», λέει ο ίδιος άνθρωπος» (Τα τελευταία λεπτά πριν τη βύθιση – Μαρτυρίες επιζώντων στην «Κ», ρεπορτάζ της Ιωάννας Μπρατσιάκου και της Ελβίρας Κρίθαρη).

Το «Andrianna» μπατάρει εξαιτίας της υπερφόρτωσης, των άναρχων κινήσεων των επιβαινόντων και του κυματισμού; Δεν είναι καθαρή και η εικόνα τι ακριβώς κάνει εκεί επί αρκετή ώρα το Λιμενικό. Προσπαθεί να τους τραβήξει προς Ιταλία (όπως διατείνονται ορισμένοι μάρτυρες); Πήγε για διάσωση αρχής εξαρχής; Αν ναι, τότε γιατί δεν κάλεσε εγκαίρως και άλλα σκάφη προς περισυλλογή των επιβαινόντων, αφού ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι από μόνο του το σκάφος του Λιμενικού δεν αρκούσε για να επιβιβάσει τόσο κόσμο; Αλλά πόσο επικίνδυνη είναι μια τέτοια επιχείρηση με υπερφορτωμένο σκάφος;

Ας περιμένουμε να δούμε τι θα δείξουν οι έρευνες, που ακόμα βρίσκονται σε πρώτο στάδιο. Απαιτείται η μέγιστη προσοχή και ψυχραιμία. Επί του παρόντος, είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιζώντων στην «Κ»: πόσο ΔΕΝ ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα αλλά στην Ιταλία, διότι «από εκεί με 300 ευρώ μπορείς να φτάσεις στη Νορβηγία. Και δεν χρειάζεσαι διακινητές. Ενώ στην Ελλάδα θέλεις 4.000 ευρώ για τους διακινητές προκειμένου να βρεθείς στην Ευρώπη».

«Επέζησα για την οικογένειά μου», λέει κάποιος. «Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».

Αφού δεν τους σώσαμε ενώ πνίγονταν, αυτό τουλάχιστον που ζητούν οι διασωθέντες, μπορούμε να το κάνουμε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT