Το μεγάλο άλμα μπροστά

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από αρκετά χρόνια, το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού που μόλις είχε αναλάβει κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου μερικούς δημοσιογράφους για «πολιτική ζύμωση». Η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις κράτησε μισή ώρα περίπου και μετά ο οικοδεσπότης θέλησε να κάνει στους προσκεκλημένους του μια μίνι περιήγηση στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Αρχισε να ανοίγει πόρτες γραφείων και να περιγράφει τη χωροταξία του Μεγάρου, ώσπου κάποιος από την ομήγυρη ομολόγησε ότι οι περισσότεροι είχαμε βρεθεί αρκετές φορές στο κτίριο. «Τι με βάζετε να σας κάνω τη γύρα αφού γνωρίζατε τα κατατόπια; Εμείς οι πολιτικοί ερχόμαστε σπανίως στην καριέρα μας στο Μέγαρο Μαξίμου και συνήθως μένουμε για πολύ λίγο», είπε με χιούμορ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι από την επαύριον –όπως όλα δείχνουν– για δεύτερη τετραετία ένοικος του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενα προνόμιο που δεν το είχαν όλοι οι πρωθυπουργοί στη Μεταπολίτευση και μόνον ο Ανδρέας Παπανδρέου το κατείχε τρεις φορές.

Οι δεύτερες θητείες είναι σχεδόν πάντοτε πιο δύσκολες, κυρίως γιατί οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία περίοδο χάριτος. Η αντίστροφη μέτρηση για τη φθορά από την παραμονή στην εξουσία ξεκινάει αμέσως και τρέχει με μεγάλη ταχύτητα – όπως η διπλή ταρίφα στο ταξί.

Το περίεργο είναι ότι οι περισσότεροι πρωθυπουργοί θεωρούν ότι με την επανεκλογή τους είναι παντοδύναμοι. Οτι από ένοικοι του Μαξίμου έχουν γίνει και λίγο ιδιοκτήτες. Οτι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κράτος προς όφελός τους, για να εξασφαλίσουν μονιμότερα χαρακτηριστικά στην προσωρινή εξουσία τους. Επί της ουσίας, όμως, είναι πιο αδύναμοι. Δεν έχουν καμία δικαιολογία ότι δεν ήξεραν τα προβλήματα, και η φθορά της κυβέρνησής τους αρχίζει να τρέχει από την πρώτη ημέρα με ταχύτητα… διπλής ταρίφας.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να νικήσει τη φθορά και να αφήσει πίσω του έργο, είναι να αρπάξει την ιστορική ευκαιρία που του δίνεται και αλλάξει όλα όσα δεν άγγιξε την πρώτη τετραετία. Εχει ήδη κάνει σαφές ότι –εφόσον πετύχει την αυτοδυναμία– θα ξεκινήσει με… φόρα. Θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό σχήμα τη Δευτέρα, και την Τρίτη οι υπουργοί θα βρίσκονται στα γραφεία τους με τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα χέρια τους.

Ο μόνος τρόπος για να νικήσει τη φθορά ο κ. Μητσοτάκης είναι να αλλάξει όλα όσα δεν άγγιξε την πρώτη τετραετία.

Εχει περιγράψει τα επείγοντα της νέας κυβέρνησης. Είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, που παραμένει ο μεγάλος βραχνάς για τους πολίτες, η βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους, που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον κόσμο, και η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που, με εξαίρεση τον πολλαπλασιασμό των ΜΕΘ, περνούν κάτω από τον πήχυ ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της νέας τετραετίας είναι η αξιοποίηση στο έπακρο του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα φέρει στη χώρα δεκάδες δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, αλλά και η εκμετάλλευση της επικείμενης επενδυτικής βαθμίδας που θα προσελκύσει πολύτιμα ξένα κεφάλαια.

Το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι, ωστόσο, σε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία, να μπουν σε κίνηση επιχειρηματικές ιδέες που θα γεννήσουν made in Greece προϊόντα, ανταγωνιστικά διεθνώς. Να μπουν δηλαδή οι βάσεις που θα μεταλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας. Να πάψει η Ελλάδα να είναι η πρωταθλήτρια στις εισαγωγές προϊόντων που έχουν κατασκευάσει άλλοι.

Μόνον έτσι θα ξεκινήσει μια υγιής αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, με καινοτόμους ελληνικές επιχειρήσεις που θα βγάζουν κέρδη και θα μπορούν να στηρίξουν την άνοδο των μισθών. Σημειώνεται ότι το 25% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται στο επίπεδο της φτώχειας, ενώ πάνω από το 60% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν μισθό μικρότερο από 1.000 ευρώ μεικτά!

Στα επείγοντα των 100 ημερών υπάρχει και ο κωδικός «επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης», η οποία συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς χελώνας – 4,5 χρόνια κατά μέσον όρο για την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης έναντι 450 ημερών στην Ευρώπη. Αλλά και ο κωδικός «πάταξη της φοροδιαφυγής», αφού τα αδήλωτα εισοδήματα το 2022 ανήλθαν –όπως προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας– σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Χάθηκαν, δηλαδή, 20 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων, που θα έδιναν άλλον αέρα στην κρατική μηχανή, στην παιδεία, στην υγεία και θα ενίσχυαν τις κοινωνικές παροχές.

Η χώρα έχει μια ιστορική ευκαιρία να αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση και μια σοβαρή αντιπολίτευση, ώστε να κάνει το μεγάλο άλμα και να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT