Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα

Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γενναιόδωρο 40,5% που έδωσαν οι ψηφοφόροι στη Ν.Δ., διαφορά πάνω από 22 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνει τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δικαιώνει τις μετριοπαθείς, κοντά στο πολιτικό κέντρο, επιλογές του κατά την πρώτη τετραετία.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει την Ελλάδα. Να πολεμήσει την έπαρση που δημιουργεί η κυριαρχία του ελλείψει και ισχυρής αντιπολίτευσης και να προχωρήσει με σταθερά βήματα σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Να συγκρουστεί με συμφέροντα και κατεστημένα και να «σπάσει αυγά» χωρίς να υπολογίσει ισορροπίες και πολιτικό κόστος και χωρίς να κάνει συμβιβασμούς με τα «κακώς κείμενα».

Στην πρώτη τετραετία ο Μητσοτάκης, παρά τις σημαντικές κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα, κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και να ενισχύσει οικονομικά πολίτες και επιχειρήσεις. Συγχρόνως αντιμετώπισε με αποτελεσματικότητα τις τουρκικές προκλήσεις στον Εβρο και στο Αιγαίο, ενώ ενίσχυσε τη θωράκιση και το κύρος της χώρας με σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ.

Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να συγκρουστεί με συμφέροντα και να «σπάσει αυγά» χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, η ψηφιακή μεταμόρφωση υπηρεσιών του Δημοσίου και η υπόσχεση Μητσοτάκη ότι θα ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής εάν ο λαός τού δώσει δεύτερη ευκαιρία έφεραν το χθεσινό θριαμβευτικό ποσοστό. Μεγαλύτερο και από το «νταμπλ σκορ» που πέτυχε στις 21 Μαΐου η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έδειξε με τη μηδενιστική του αντιπολίτευση και τον συνεχή τοξικό του λόγο κατώτερος των περιστάσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί στη δεύτερη θητεία του να αναβαθμίσει την Υγεία, να χτυπήσει την ακρίβεια και να ενισχύσει τους μισθούς, αλλά και να μετατρέψει το παρωχημένο ελληνικό κράτος σε ευρωπαϊκό. Δηλαδή να επιταχύνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, να προωθήσει την αξιοκρατία και την αξιολόγηση στο Δημόσιο, να κάνει πιο ελκυστική την Ελλάδα στο εξωτερικό. Στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονιστικού άλματος που χρειάζεται επειγόντως η χώρα απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις με υγιείς δυνάμεις του Κοινοβουλίου, πόσο μάλλον όταν οι χθεσινές εκλογές έβαλαν στη Βουλή τέσσερα μικρά αντισυστημικά κόμματα, ένα από τα οποία είναι το ακροδεξιό φιλοκασιδιαρικό Σπαρτιάτες που πήρε σχεδόν 5%.

Εκ των πραγμάτων πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, που συνδέεται και με την αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 16, ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού, μόνιμος εκλογικός νόμος κ.λπ.). Το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε σε σχέση με το 2019 λόγω της υπεύθυνης στάσης που κράτησε υπό τη νέα ηγεσία του και έχει την ιστορική ευκαιρία να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT