Το νέο, παλιό κύμα της Ακροδεξιάς

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Οταν τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, άρχισαν οι συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο σημερινός 17άρης που ψήφισε για πρώτη φορά στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν 7 χρόνων. Οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φασιστικές αντιλήψεις των χρυσαυγιτών και η εγκληματική δράση τους, προφανώς, λόγω ηλικίας, δεν ήταν μέρος της καθημερινότητας ενός επτάχρονου. Δεν έχει μνήμες από τα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής, δεν εκτέθηκε σε βίαιες εικόνες και ρητορική μίσους, πιθανότατα δεν συζητήθηκαν όλα αυτά αναλυτικά στο σπίτι και στο σχολείο του, ούτε τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, ο 17άρης, παρακολουθώντας ανελλιπώς TikTok, Instagram και YouTube, φαίνεται ότι τσίμπησε στον «βομβαρδισμό» λογαριασμών που παρουσίαζαν τον Κασιδιάρη ως κάποιον που βρίσκεται στη φυλακή γιατί λέει την αλήθεια, ενοχλεί και γι’ αυτό το σύστημα θέλει να τον φιμώσει. Το προφίλ του ως «πολιτικού κρατουμένου» σφυρηλατήθηκε συστηματικά, αριστοτεχνικά, και σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν οι νέοι και την οικειοποιούνται εύκολα. Τη γλώσσα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό μόλις ο Κασιδιάρης έδωσε το σύνθημα δείχνοντας Σπαρτιάτες, ανταποκρίθηκαν. Το βουβό ψηφιακό κύμα, που κανείς δεν κατάφερε να εντοπίσει πριν από τις εκλογές, έστειλε στους Σπαρτιάτες ποσοστό 9,2% των ψηφοφόρων από 17 έως 34 ετών, τους ανέδειξε σε πέμπτη δύναμη πανελλαδικά και σε τέταρτη δύναμη στις ηλικίες 17-24.

Ξυπνάει πάλι το τέρας της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αφού τρία κόμματα μπήκαν στη Βουλή κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του 12,77% των ψηφοφόρων ή μήπως δεν κοιμήθηκε ποτέ; Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυσή της στην «Κ», η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος με μειωμένο δημοκρατικό αίσθημα. Δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν είναι και αμελητέο· υπενθυμίζει μάλιστα ότι στις εθνικές εκλογές του 2019 κι ενώ ήταν γνωστά στους πάντες τα εγκλήματα των χρυσαυγιτών, λίγο έλειψε το κόμμα να ξαναμπεί στη Βουλή σημειώνοντας ποσοστό 2,9%. Υπάρχει, λοιπόν, μια σταθερή «βάση», η οποία σε αυτές τις εθνικές εκλογές πέτυχε να προσθέσει και νέους ψηφοφόρους.

Τι γίνεται από δω και πέρα; Σίγουρα χρειάζονται νέα «εργαλεία» για να ερμηνεύσει κανείς το νέο κύμα της Ακροδεξιάς, για να καταλάβει γιατί ένα τόσο υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων την ήθελε στη Βουλή. Δεν υπάρχει οικονομική κρίση στην ένταση που τη βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί πολύ, το αντιμεταναστευτικό μένος έχει κοπάσει, οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές· αναζητούνται απαντήσεις στο γιατί ο ακραίος, αντιδημοκρατικός, ρατσιστικός λόγος συνεχίζει να γοητεύει τμήμα του κοινωνικού συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT