Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Εάν υπάρχει κάτι που επίμονα χαρακτηρίζει τις σχέσεις Αθηνών – Αγκύρας, είναι μία περιοδική «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, με την ελπίδα αξιοποιήσεως ενός «πολύ καλού κλίματος» ή μιας ευρύτερης διεθνούς «δυναμικής», που όμως δεν απέληξαν σε μόνιμα αποτελέσματα. Με δεδομένο την προτέρα και μακρά εμπειρία των δύο κρατών, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και οι εκατέρωθεν κυβερνητικές ανακοινώσεις, ήταν προσεκτικότατα διατυπωμένες, δίχως να δημιουργούν αβάσιμες ελπίδες.

«Μακάρι η συνάντησή μας να είναι επωφελής για τις χώρες μας», ήταν η ευχή που διατύπωσε ο κ. Ερντογάν στο πρώτο του tweet μετά τη συνάντηση. Ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον του Τούρκου προέδρου κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας ήταν τα ανταλλάγματα που θα εξασφάλιζε από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τη Στοκχόλμη, παρέχοντας τη συγκατάθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και ως προς αυτό το μείζον θέμα η επιτυχία του κ. Ερντογάν υπήρξε αναμφισβήτητη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει από μία άποψη το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν, καθώς αντήλλασσε την πρώτη χειραψία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι η νέα του κυβέρνηση αποτελείται από νέα πρόσωπα αρμόδια και για τα ελληνοτουρκικά. Από την πλευρά του δε, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να προσθέσει ότι οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν ήδη συναντηθεί και έχουν ήδη μία καλή επαφή. Κάποιοι θα υποστηρίξουν πιθανόν ότι οι δύο ηγέτες φρόντισαν να «χρεώσουν» στους πρώην υπουργούς τους επί των Εξωτερικών κάποιες υπερβασίες ρητορικές τα προηγούμενα χρόνια και ότι πλέον αρχίζει μία νέα εποχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις βεβαίως τα πάντα είναι ανοικτά σε ερμηνείες –συχνότατα αυθαίρετες–, αλλά αυτά συμβαίνουν στην πολιτική.

Ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε ποτέ εναντίον της Ελλάδος τα F-16 ούτε και πρόκειται να το πράξει στο μέλλον, επιδιώκοντας την άρση των επιφυλάξεων της αμερικανικής Γερουσίας προς την Τουρκία. Δίχως να έχει υπάρξει καμία αλλαγή της στάσεως των δύο χωρών επί των θέσεων περί των διαφορών που τις χωρίζουν, αρχίζει μία «επαναπροσέγγιση» και άγνωστο πού θα οδηγήσει τελικώς. Ο δρόμος, ασφαλώς, θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT