Βλακεία και αδιαφορία σε εγκληματικό βαθμό

Βλακεία και αδιαφορία σε εγκληματικό βαθμό

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δημοσκοπήσεις που γίνονταν την εποχή των μνημονίων, περισσότερο από το 25% του κόσμου δήλωνε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ψεκάζουν τους πολίτες για να μετριάσουν τις αντιδράσεις στην πολιτική λιτότητας που επέβαλε στη χώρα η τρόικα. Για σκεφτείτε το, αεροπλάνα να απογειώνονται τη νύχτα και να πετούν σε όλη την Ελλάδα απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα καταπραϋντικά αέρια…

Την ίδια περίοδο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες πίστευαν ότι τα προβλήματά τους θα τα λύσει ένας απίθανος τύπος με υποτιθέμενη περιουσία 600 δισεκατομμυρίων ευρώ από μετοχές μιας μυθικής «Τράπεζας της Ανατολής», αλλά και από την πώληση στους Αμερικανούς μιας τρελής εφεύρεσης με την οποία τα διαστημόπλοια πετούν χωρίς καύσιμα. Ο «εθνικός ευεργέτης» δήλωνε έτοιμος να ξεπληρώσει το χρέος κάθε πολίτη και ζητούσε συνδρομή 50 ευρώ για να γραφτεί κανείς στις λίστες του. Χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να πληρώσουν το πενηντάρικο, ώσπου ένας δικαστής τον έβαλε φυλακή.

Αναφέρω τα δύο «ψεκασμένα» αυτά παραδείγματα για να φτάσω στην τρίτη πιο αγαπημένη συνωμοσιολογία των Ελλήνων. Οτι τα δάση της χώρας τα καίνε εμπρηστές, Τούρκοι κατάσκοποι και εταιρείες που θέλουν να εγκαταστήσουν στα καμένα ανεμογεννήτριες.

Δυστυχώς για τους συνωμοσιολόγους, καμία ανεμογεννήτρια δεν μπορεί να τοποθετηθεί στα καμένα, διότι χρειάζονται νόμιμες άδειες για την εγκατάστασή τους. Πράγμα αδύνατον σήμερα, αφού το 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα δημόσια ή ιδιωτικά δάση που καταστρέφονται από πυρκαγιές.

Επιπλέον, οι έρευνες που κάνει η Πυροσβεστική ύστερα από πυρκαγιές δείχνουν ότι για τις περισσότερες φταίει το δίκτυο της ΔΕΗ και κυρίως η αμέλεια, η αδιαφορία και η βλακώδης συμπεριφορά κάποιων πολιτών. Που αγνοούν τις απαγορεύσεις και πετούν αναμμένες γόπες τσιγάρων από το παράθυρο του Ι.Χ. τους, επιμένουν με άνεμο πολλών μποφόρ να καίνε χόρτα (φωτιά στο Μάτι το 2018 με 102 νεκρούς), να μαγειρεύουν στην αυλή τους (φωτιά στην Ηλεία το 2007 με 45 νεκρούς) ή να κάνουν διάφορες επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο (ηλεκτροκόλληση, χρήση τροχού, κάπνισμα μελισσιών κ.λπ.).

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε απ’ όλους αυτούς τους εγκληματικά αδιάφορους και απερίσκεπτους συμπολίτες μας, που κάνουν του κεφαλιού τους; Προφανώς χρειάζεται ένας βομβαρδισμός ενημέρωσης, αλλά και μια αυστηρότερη αντιμετώπιση των ασυνείδητων. Διότι κανείς δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις συνέπειές της για τη χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό καταδίκης αυτών που συλλαμβάνονται και διώκονται για εμπρησμό από πρόθεση είναι κάτι παραπάνω από 2%. Και οι ποινές παραμένουν χάδι – αστεία πρόστιμα και σπάνια φυλάκιση για μικρό διάστημα!

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών – έχουμε πολύ περισσότερα εναέρια μέσα και πυροσβέστες αναλογικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στα θέματα της πρόληψης, όμως, των πυρκαγιών είμαστε ακόμη ουραγοί. Διαχείριση και καθαρισμός των δασών μας, επί της ουσίας, δεν υφίσταται. Πόσο μάλλον συστηματική εκστρατεία διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, ανοίγματος δρόμων και «ξαλάφρωσης» του δάσους, ώστε να είναι βατό και να μην πνίγεται στην εύφλεκτη ύλη. Παράλληλα, μεγάλο μέρος των δασών της χώρας έχει εγκαταλειφθεί, καθώς ολοένα και λιγότεροι πολίτες εξαρτώνται οικονομικά από αυτό (ξυλεία, ρετσίνι κ.λπ.). Χρειάζεται εθνική στρατηγική για τα δάση μας, που κανείς δεν έχει χαράξει.

Επιπλέον, οι πυρκαγιές είναι μία μόνον ψηφίδα του τεράστιου παζλ της κλιματικής αλλαγής που συντελείται μπροστά στα μάτια μας – οι φετινοί Ιούνιος και Ιούλιος είναι οι θερμότεροι μήνες από τότε που καταγράφεται η Ιστορία του ανθρώπου. Δεν είναι μόνον το κάψιμο των δασών που κάνει πιο δύσκολη τη ζωή στον πλανήτη. Είναι ο τρόπος ζωής μας που πρέπει ν’ αλλάξει για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Απαιτείται εγρήγορση, σχεδιασμός και διεθνής κινητοποίηση για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την καταστροφή που έρχεται και θα κάνει αφόρητη τη ζωή του ανθρώπου στον πλανήτη. Ο συναγερμός έχει χτυπήσει, κυρίως για τις επόμενες γενιές, αλλά οι περισσότεροι εξακολουθούμε να μην τον ακούμε. Και προτιμάμε να ασχολούμαστε με ιδεοληψίες και βολικές συνωμοσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT