Σε ποιον υποψήφιο ανήκει η Μακρόνησος;

Σε ποιον υποψήφιο ανήκει η Μακρόνησος;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε συγγνώμη για το βίντεο του εκ των αντιπάλων του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο «εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ», ο μέντορας του Κασσελάκη, Παύλος Πολάκης, απάντησε ότι «δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω θεού δικαίωμα!» να ζητήσει συγγνώμη «ο Ευκλείδης», ενώ ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης παρενέβη στη διένεξη λέγοντας «από μένα είναι Οχι». Από την πλευρά του ο ομοϊδεάτης ιστορικός Αντώνης Λιάκος περιέγραψε τη συζήτηση για τον σφετερισμό των συμβόλων και των τόπων μνήμης της Αριστεράς ως παιδική ασθένεια του χώρου, ανατρέχοντας στο πασοκικό «ιδεολογικό πάνθεον» του Βενιζέλου και του Βελουχιώτη και καταλήγοντας στις επιθέσεις που είχε δεχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Υπάρχει όντως ένα στοιχείο «αριστερής πορνογραφίας» με την επιλογή της Μακρονήσου στην οποία κατέληξε το ρεπεράζ του επιτελείου Κασσελάκη. Η Μακρόνησος είναι ένας τόπος σιωπής κι όχι προεκλογικού βερμπαλισμού. Συγκινεί όχι μόνο όσους υπήρξαν εκεί εξόριστοι, αλλά και όσους απογόνους τους έχουν κληρονομήσει το διαγενεακό τραύμα των βασανιστηρίων με στόχο την «αναμόρφωση». Αποτελεί συνεπώς κακόγουστο και φθηνό φόντο για την προσέλκυση ψήφων. Οι δε ισχυρισμοί ότι όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα της κομματικής συνοχής ακυρώνονται εξ ορισμού, αφού ούτε καν ο κομπάρσος στο βίντεο και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης δεν συμφωνεί με τη βασική πρόταση του πρωταγωνιστή περί κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Διχόνοια ενέσκηψε στο διμελές καστ της «καταδρομικής επιχείρησης», πόσο μάλλον στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα όμως από το αισθητικό ζήτημα της υπόθεσης, υπάρχει και το τυπικό, το οποίο έθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα: «Η Μακρόνησος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος και αρχαιολογικός χώρος. Οποιαδήποτε επαγγελματική βιντεοσκόπηση χρειάζεται τις άδειες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού».

Σε μια προσπάθεια να μη μετατραπεί το νησί σε Ντίσνεϊλαντ για επαναστατική γυμναστική, οι σχετικές άδειες δίνονται πάντα με φειδώ και οποιαδήποτε απόπειρα «τουριστικής εκδρομής» στο παρελθόν έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Ο νεότερος διεκδικητής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα το γνώριζε, αλλά είναι της άποψης ότι δεν πειράζει να πυροδοτεί οργίλες αντιδράσεις, «αρκεί να γράφουν σωστά το όνομά του». Πάντως ύστερα από τόση προσπάθεια, το «Κασσελάκης» πολλοί εξακολουθούν να το γράφουν με ένα «σ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT