Πέρα από τον Μενέντεζ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικαστικές περιπέτειες του γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μήνες τώρα έκλεινε ο κλοιός των δημοσιευμάτων για την εισαγγελική έρευνα εναντίον του, η οποία άλλωστε δεν ήταν και η πρώτη. Στο παρελθόν, ο κ. Μενέντεζ επίσης είχε κατηγορηθεί για χρηματισμό, αλλά οι κατηγορίες δεν είχαν πείσει τους ενόρκους. Ο ίδιος, λοιπόν, θύμισε τη Δευτέρα απαντώντας στις νέες κατηγορίες ότι και στο παρελθόν οι εισαγγελείς έχουν κάνει λάθος και αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη Γερουσία, επικαλούμενος το τεκμήριο της αθωότητας.

Ηδη, όμως, έχει χάσει την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων λόγω των εσωτερικών κανονισμών της Γερουσίας. Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την ισχύ και τη φήμη του, καθώς ο ισχυρότερος και πλέον ασυμβίβαστος πολέμιος της Τουρκίας στο Κογκρέσο κατηγορείται ότι χρηματίστηκε από Αιγύπτιο επιχειρηματία. Μάλιστα, αυτή τη φορά οι κατηγορίες στοχεύουν και την αρμενικής καταγωγής νέα σύζυγό του, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να τον έφερε σε επαφή με τον τελευταίο.

Αντιθέτως, οι σχέσεις του κ. Μενέντεζ με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι πολύχρονες και στενές. Ο δεσμός με τον ελληνισμό είναι προσωπικός και ξεκίνησε από έναν Ελληνοκύπριο γείτονά του, με τον οποίο μοιράστηκαν τις οικογενειακές τους ιστορίες ξεριζωμού από την Κύπρο και την Κούβα. Για τους Ελληνες και Κύπριους φίλους του Μπομπ Μενέντεζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, λοιπόν, διώκεται όχι μόνον ένας πολιτικός, αλλά και ένας προσωπικός φίλος. Σε μια συγκυρία, ωστόσο, που κάθε συναναστροφή του κ. Μενέντεζ βρίσκεται στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, η ελληνική κυβέρνηση καλώς κρατάει αποστάσεις από τη δικαστική υπόθεση.

Ο ίδιος ο κ. Μενέντεζ, άλλωστε, φέρεται να έχει πει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η βασική επιδίωξη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι να έχουν συνέχεια, καθώς πρέπει να υπερβαίνουν τα πρόσωπα. Αυτό είναι κάτι που την τελευταία δεκαετία έχει επιτευχθεί παρά τις δραματικές αλλαγές στην ηγεσία και των δύο χωρών. Στο Κογκρέσο, η υποστήριξη για στενότερες ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι διακομματική. Η ελληνική ομάδα είναι από τις πλέον δραστήριες, με νομοσχέδια που καλλιεργούν τη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, την υποστήριξη στις περιφερειακές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κύπρο.

Είναι, λοιπόν, ανάγκη να δούμε και στα ελληνικά μίντια τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις πέρα από τον Μενέντεζ. Σίγουρα, η συγκυρία είναι ευαίσθητη, μια και τους επόμενους μήνες θα κριθεί το αν και υπό ποιους όρους θα προμηθευτεί η Τουρκία τα μαχητικά F-16, με την ελληνική ομάδα να ζητάει προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως ένα μορατόριουμ υπερπτήσεων. Την ίδια στιγμή, Ελλάδα και Τουρκία κάνουν μια προσπάθεια να ρίξουν την ένταση στο Αιγαίο, η επιτυχία της οποίας επίσης θα επηρεάσει τις εξελίξεις. Αλλά οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πολυδιάστατες, με πολλαπλά στρατηγικά οφέλη και για τους δύο εταίρους, που υπερβαίνουν τα πρωτοσέλιδα, όλο και συχνότερα δε και την Τουρκία.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεόδωρου Κουλουμπή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή