Τι είναι ελληνική οικογένεια σήμερα;

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Μια παράπλευρη συνέπεια της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι άνοιξε η συζήτηση για το «Τι είναι ελληνική οικογένεια σήμερα» και για πρώτη φορά οι απαντήσεις μοιάζουν να τείνουν προς το άπειρο.

«Είναι οικογένεια δύο άνδρες κι ένας σκύλος;» αναρωτήθηκαν κάποιοι παρακολουθώντας τις επινίκιες ευχαριστίες του νέου ηγέτη του κόμματος. Παραδόξως η ελληνική κοινωνία φαίνεται ότι δεν απαντάει αυτομάτως αρνητικά στο ερώτημα.

Προεκλογικά ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι θα φέρει το νομοσχέδιο για τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια μέσα στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία. Σοβαρά εξετάζεται εξάλλου το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και η τεκνοθεσία, καθώς η πραγματικότητα (π.χ. γάμοι και υιοθεσίες στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια) δημιουργεί πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και στερεί από τα παιδιά αυτά δικαιώματα που απολαμβάνουν τέκνα «ετεροκανονικών» ατόμων.

Η φυσικότητα με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται στον σύζυγό του εξοικειώνει περαιτέρω την κοινή γνώμη με την ευρύτητα της έννοιας «σύγχρονη ελληνική οικογένεια». Hδη το ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου αυξάνεται σταθερά από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 στη χώρα μας και έχει φτάσει στο 16,5% το 2021, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες αγγίζουν το 9%.

Τι είναι λοιπόν οικογένεια σήμερα; Δύο γυναίκες και μια γάτα; Δύο πρώην σύζυγοι που έχουν καινούργιες οικογένειες ο καθένας και μπορούν παρ’ όλα αυτά να περνούν ωραία όλοι μαζί τα καλοκαίρια; Μια μαμά που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της; Τρεις φίλες που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν για να γεράσουν μαζί με αξιοπρέπεια; Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, όση και η αγάπη που υπάρχει στις πιο απλές και στις πιο σύνθετες σχέσεις.

Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική οικογένεια, όπως είχε εγγραφεί στο φαντασιακό μας, ως υποκατάστατο του κοινωνικού κράτους και πυλώνας της κοινωνίας μας δεν υπάρχει πια.

Δεν την αποδόμησε μόνο ο Λάνθιμος στον «Κυνόδοντα» καυτηριάζοντας τη νοσηρή καθήλωση των παιδιών σε μια αέναη μετεφηβεία. Τη διέλυσαν η οικονομική κρίση, τα καθημερινά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο θυμός των χρεοκοπημένων μιλένιαλ για τους δανειολήπτες μπούμερ γονείς για την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT