Ηταν ο Στέφανος της καρδιάς μας

Ηταν ο Στέφανος της καρδιάς μας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύριος οίδεν πώς. Μαθητικές μνήμες αναψηλάφησε η εκλογή του κ. Κασσελάκη. Στέφανο έλεγαν τον νεαρό θεολόγο ο οποίος ήταν κατηχητής στην ενορία μας, όπου πηγαίναμε «καθ’ υπόδειξιν διδασκάλου» κάθε Κυριακή, άνηβοι με κοντά παντελονάκια, ν’ ακούσουμε ενισχυτικό ορθό λόγο. O κατηχητής, είθε να βρίσκεται στη ζωή, παρότι αγύμναστος, φυσιογνωμικά ήταν φτυστός ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ένα τρόπο ν’ αφηγείται ιστορίες των Γραφών που μας καθήλωνε· για την προσοχή μας αμειβόμασταν κάθε φορά με μια χάρτινη θρησκευτικού περιεχομένου εικονίτσα. Αγαπημένο του θέμα ήταν ο βίος του Πρωτομάρτυρος, πλέον γνωστού από τους επτά διακόνους, χειροτονημένους από τους Αποστόλους. Απ’ αυτόν μάθαμε ότι η ρητορική δεινότητα του μετέπειτα Αγίου Στεφάνου, συνέπλεε με το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο, μεριμνώντας πρωτίστως για χήρες και ορφανά.

Οι φανατικοί Ιουδαίοι όμως είδαν στο πρόσωπό του και στη λαϊκή απήχηση έναν επικίνδυνο εχθρό· τον λοιδόρησαν, δίκασαν και καταδίκασαν συνοπτικά. Εκείνος παρέμεινε ατάραχος την ώρα του λιθοβολισμού του, ζητώντας, σαν μιμητής Ιησού, ως τελευταία επιθυμία από τον Θεό να συγχωρέσει τους θύτες του. Και όσοι τυχόν το αγνοούσαν σίγουρα θα μάθουν φέτος ότι η μνήμη του τιμάται την 27η Δεκεμβρίου.

Ηταν παραμονές Δεκαπενταύγουστου 2014 όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο με πολλή φόρα ερχόμενος, επισκέφθηκε το Αγιον Ορος εξομολογούμενος δημοσίως ότι όποιος δεν έχει βρεθεί σ’ αυτόν τον τόπο αδικεί τον εαυτό του. Αυτό όμως που έγραψε ιστορία, τρέφοντας θερινές συζητήσεις, εικασίες αλλά και ελεεινότητες τύπου «το έκανε για το θεαθήναι», ήταν όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας αιτήθηκε και οι μοναστικές αρχές αποδέχθηκαν με χαρά, να βρεθεί ολομόναχος με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί» στον ναό του Πρωτάτου. Το «τετ α τετ» διήρκεσε περίπου ένα δεκάλεπτο και η σκηνή τελεί έκτοτε υπό την αυστηρή σκέπη προσωπικών και πνευματικών δεδομένων. Λίγους μήνες μετά, ο κ. Τσίπρας θριαμβεύει εκλογικά και γίνεται πρωθυπουργός με τη σύμπραξη των πολιτικά ανάρμοστων για ένα αριστερό κόμμα –αλλά βαθιά θρησκευόμενων– ΑΝΕΛ.

Ενα από τα πολλά κεφάλαια στα οποία ο νέος ηγέτης της νευρόσπαστης ριζοσπαστικής Αριστεράς θα χρειαστεί ταχύρρυθμα εντατικά μαθήματα αφού εκ των πραγμάτων θα κληθεί να καταθέσει τα θεσμικά του πιστεύω, είναι οι ευαίσθητες σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας· οραματίζεται φέρ’ ειπείν να διευρύνει τις διαχωριστικές γραμμές;

Πάντως, η ευγενέστατη κυρία Λία το βράδυ του θριάμβου, όταν ρωτήθηκε πολιορκημένη από ασφυκτικό δημοσιογραφικό κλοιό, εάν περιμένει να δει τον γιο της και πρωθυπουργό, απάντησε ταπεινά, μ’ ευσέβεια: «Ο Θεός ξέρει». Εστειλε έτσι, ασφαλώς δίχως πρόθεση, μήνυμα προς όσους ευήκοους, διαμεσολαβητές ιεράρχες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή