Πολιτικό θέατρο με διεθνείς συνέπειες

Πολιτικό θέατρο με διεθνείς συνέπειες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σίριαλ του αν θα παραμείνει ανοιχτή η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στην τελευταία κορύφωσή του το Σαββατοκύριακο, όταν ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έφερε μία πρόταση που κέρδισε ευρεία δικομματική στήριξη, αποφεύγοντας το αδιέξοδο στο παρά πέντε. Με βάση τη συμφωνία, η χρηματοδότηση της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ως έχει για τις επόμενες 45 ημέρες, μια εξέλιξη που χαιρετίστηκε ως «νίκη για την πολιτική σταθερότητα». Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να επιτευχθεί νέα συμφωνία για το επόμενο έτος. Διαφορετικά, το κλείσιμο της κυβέρνησης απλώς θα έχει μετατεθεί για την Ημέρα των Ευχαριστιών…

Προκειμένου να επιτευχθεί ακόμη και αυτή η προσωρινή συμφωνία, εξαιρέθηκε ένα πακέτο στήριξης ύψους 6 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, καθώς δεν είναι λίγοι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που θέλουν να περιοριστεί η αμερικανική βοήθεια στη χώρα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι αυτό θα περάσει με ξεχωριστή απόφαση το επόμενο διάστημα – μάλιστα οι φήμες λένε ότι υπάρχει συμφωνία επ’ αυτού με τον Ρεπουμπλικανό Μακάρθι, κάτι για το οποίο τον κατηγορούν και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.

Μετά το άνοιγμα στους Δημοκρατικούς εναντίον των ακραίων του κόμματός του, εξάλλου, ο κ. Μακάρθι αντιμετωπίζει μία πρόκληση ηγεσίας στο εσωτερικό που πιθανώς να του στερήσει την καρέκλα του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Ματ Γκετς, ο βουλευτής από τη Φλόριντα που ηγήθηκε των προσπαθειών να καταπέσει η υποψηφιότητα Μακάρθι για την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε ψηφοφορία για την αποπομπή του.

Αν και δεν έχει την υποστήριξη παρά ελάχιστων βουλευτών, η πίεση προς την ηγεσία του κόμματος ελπίζει ότι θα αναδείξει το πολιτικό του άστρο, και ίσως οδηγήσει στην πτώση του Μακάρθι, αν όχι από την ηγεσία της Βουλής τότε στη συνείδηση του κόμματος, καθώς ο τελευταίος θα έχει αναγκαστεί να στηριχτεί και στους Δημοκρατικούς για να παραμείνει στη θέση του. Και όλα αυτά, στο όνομα του ελέγχου των δαπανών της κυβέρνησης προς αποφυγήν μιας μελλοντικής δημοσιονομικής κρίσης…

Με αυτά τα δεδομένα, χθες αναμενόταν να συνεδριάσουν οι Δημοκρατικοί για να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τον κ. Μακάρθι. Ενώ όμως κάποιοι δήλωναν ότι θέλουν ανταλλάγματα, χαρακτηριστικό είναι άρθρο της Washington Post, που τονίζει ότι η στήριξη σε αυτόν (διά της αποχής ή της δήλωσης παρών) δεν είναι ψήφος προς εκείνον, αλλά προς μία ελάχιστη λειτουργικότητα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και αυτή θα τη χρειαστούν ξανά σύντομα, για να αποφύγουν ένα κλείσιμο της κυβέρνησης πριν από τις γιορτές και για να εγκρίνουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία σε μία κρίσιμη στιγμή του πολέμου.

Με το μέτωπο στήριξης στην Ουκρανία να εμφανίζει τα πρώτα εσωτερικά ρήγματα στην Ευρώπη, το πολιτικό θέατρο του Κογκρέσου αποκτά διαστάσεις που ξεπερνούν το οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ και επεκτείνονται στην ενότητα της διατλαντικής συμμαχίας, αλλά και ευρύτερα, την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή