Ο πόλεμος στην περιοχή μας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκατοντάδες νεκροί, τραυματίες και όμηροι Ισραηλινοί δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση του Ισραήλ για το πώς θα αντιδράσει στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Ο πόλεμος που κήρυξε εναντίον της έχει στόχο την ανάκτηση της ασφάλειας για τους πολίτες του, αλλά οι πολιτικές, επιχειρησιακές και ανθρωπιστικές επιπλοκές του θα δοκιμάσουν την προσέγγιση με τον αραβικό κόσμο.

Ιδιαίτερα μια εισβολή στη Γάζα θα έχει μεγάλο ανθρωπιστικό αλλά και πολιτικό κόστος, με επιπτώσεις στην εικόνα του Ισραήλ διεθνώς και στη στάση που θα κρατήσουν τα αραβικά κράτη. Είναι κοινή εκτίμηση των αναλυτών ότι ο πόλεμος θα υπονομεύσει τις συμφωνίες του Αβραάμ αλλά και την προοπτική μιας ιστορικής προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Μάλιστα, οι συγκρούσεις μπορεί να επεκταθούν και στα σύνορα με τον Λίβανο, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ και οδηγώντας σε μια περιφερειακή σύρραξη. Με τη σειρά της, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε πιθανώς την εμπλοκή του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι λοιπόν ορατός, και την ανησυχία μοιράζεται και το ίδιο το Ισραήλ, που θα ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν μετριάζει την απάντησή του στη Γάζα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν μπορεί να δείξει αδυναμία και ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να εισβάλει στη Γάζα. Περιπλέκοντας την επιχείρηση, εκεί βρίσκονται περισσότεροι από εκατό όμηροι, κυρίως Ισραηλινοί πολίτες αλλά και Αμερικανοί, γυναίκες και παιδιά που η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει.

Ως ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να συνδράμουν το Ισραήλ με την αποστολή της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου «Gerald R. Ford» ως μέτρο αποτροπής και εξασφάλισης. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τις χώρες που έχουν ερείσματα στη Χαμάς και, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κατάρ ξεκίνησε ήδη μια προσπάθεια διαμεσολάβησης. Η Τουρκία όμως είναι τόσο δέσμια της αντιδυτικής ρητορικής του Ερντογάν που φαίνεται ότι δεν αντέχει να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Αντιθέτως, χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία έχει αναπτύξει περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή και έχει καλλιεργήσει μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, που περιλαμβάνει την ασφάλεια, έχουν επενδύσει στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με τον αραβικό κόσμο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ως φίλη και σύμμαχος, λοιπόν, μπορεί αφενός να προσφέρει πρακτική υποστήριξη στο Ισραήλ, όπως διατηρώντας την αεροπορική σύνδεση και ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, και αφετέρου να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον αραβικό κόσμο σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας στην περιοχή.

Καθώς η πολιορκία της Γάζας θα προκαλέσει το κοινό αίσθημα στις αραβικές χώρες, το πρώτο στοίχημα είναι να μην επεκταθεί η σύρραξη. Το δεύτερο είναι να μη χάσει το Ισραήλ το δίκιο του με «αδιάκριτα» αντίποινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή