Ποιος χαίρεται;

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδο κομμάτων, ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών είναι το ΠΑΣΟΚ. Αναμενόταν κάτι τέτοιο, όχι όμως με τον τρόπο που έγινε, ειδικά στην Αθήνα, όπου η επικράτηση Δούκα ήταν πραγματικά ανέλπιστη.

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, χαίρεται και αυτός. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, δεν είναι κερδισμένη από αυτές τις εκλογές. Είναι, θα λέγαμε, απλώς ανακουφισμένη. Επειδή είδε –έπειτα από πολύ καιρό– ρωγμές στην παντοκυριαρχία Μητσοτάκη και επειδή θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι συνέβαλαν στη νίκη Δούκα στην Αθήνα.

Δεν έχουν άδικο γι’ αυτό, τα τελικά νούμερα ωστόσο της εκλογής του Χάρη Δούκα υπερβαίνουν εκείνα του Κώστα Ζαχαριάδη, που ήταν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, φαντάζομαι, έγινε αντιληπτό πολύ γρήγορα ότι τόσο από τις πρώτες δηλώσεις Δούκα όσο και από αυτές του Ανδρουλάκη απουσίαζε η παραμικρή αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν ενός τυπικού «ευχαριστώ» στη στήριξη του Κ. Ζαχαριάδη.

Δεν φαίνεται το ΠΑΣΟΚ πρόθυμο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλλον έχει δίκιο: αν είναι να συνεχίσει να βρίσκεται σε πορεία ανόδου, θα πρέπει να το κάνει δίχως δεκανίκια, ιδίως από ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται διαρκώς σε ελεύθερη πτώση και αναζητάει σανίδα σωτηρίας, ένα κόμμα που στον καιρό της δικής του κυριαρχίας αντιμετώπιζε το ΠΑΣΟΚ περίπου σαν πολιτικό μίασμα.

Είναι πάντως και κάτι ακόμη που αφορά το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά όμως περισσότερο το κυβερνών κόμμα: με μιαν αποχή 60%-70% συνολικά σε αυτές τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν θα έπρεπε να χαίρεται και τόσο η αντιπολίτευση.

Το ποσοστό αποχής είναι τεράστιο, μιλάμε για ένα κενό ψήφου το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα ενεργήσει όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών. Ή, έστω, των ευρωεκλογών, που είναι ένα ακόμα πιο ισχυρό βαρόμετρο για τη δυναμική των κομμάτων;

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι, σε μεγάλο βαθμό, αυτοί που δεν ψήφισαν ήταν κυρίως ψηφοφόροι της Ν.Δ. Αυτό συνέβη για διάφορους λόγους, που έχουν ήδη σχολιαστεί και αναλυθεί.

Να γιατί ενδιαφέρει πολύ αυτή η κρίσιμη μάζα τη Ν.Δ. Ηταν ανεπίτρεπτες οι θριαμβολογίες και η ποδοσφαιρολογία («13-0») εκ μέρους του Μαξίμου όλον αυτό τον καιρό. Φανέρωνε αλαζονεία και αμετροέπεια έπειτα από ένα διάστημα μεγάλων καταστροφών στη χώρα.

Αλήθεια, πού βρήκαν τη διάθεση; Είναι τόσο αποκομμένοι από τον κόσμο; Ολο αυτό φανερώνει και μια δυσάρεστη εσωστρέφεια εκ μέρους της Ν.Δ.: δεν απασχολούν τον κόσμο οι όποιες πρωτιές σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Εχει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του, από την ακρίβεια έως την ασφάλειά του. Θα πρέπει να προσέξει πολύ πώς θα κινηθεί από δω και πέρα η Ν.Δ. εάν θέλει τους απέχοντες από τις κάλπες να τους (ξανα)φέρει κοντά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT