Μια ευρωπαϊκή νίκη η «επανένταξη» Πολωνίας

Μια ευρωπαϊκή νίκη η «επανένταξη» Πολωνίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκληρή επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, οι εκλογές στην Πολωνία αποτελούν ένα καλό νέο, μια επιταγή δημοκρατικής κανονικότητας και πολιτικής αλλαγής, που είχε ανάγκη, όχι μόνον η χώρα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συμμαχία του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με δύο κόμματα στα αριστερά του φαίνεται ότι θα στείλει στην αντιπολίτευση τους λαϊκιστές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκονταν στην κυβέρνηση τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αν και το κόμμα ήρθε πρώτο με 35,4%, δεν έχει την πλειοψηφία ή τους πολιτικούς συμμάχους ώστε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Η δραματική υποβάθμιση του κράτους δικαίου με την επίθεση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης προκάλεσε τελικά την αντίδραση της Ε.Ε., που διακράτησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προς τη χώρα. Το συγκρουσιακό, εθνικιστικό αφήγημα και η επιρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αξιοποιήθηκαν στο έπακρον από την κυβέρνηση, αλλά τελικά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων. Ως πρώην πρωθυπουργός, ο Τουσκ βρέθηκε στο στόχαστρο του PiS σε μια εκστρατεία συνωμοσιολογίας και πολιτικής στοχοποίησης, που τον ήθελε υπεύθυνο για όλα τα στραβά στη χώρα και είχε στόχο την πόλωση. Αλλά καθώς έχει περάσει μια δεκαετία από το τέλος της προηγούμενης θητείας του στην ηγεσία της Πολωνίας, και αντιμέτωπη με τα πραγματικά διλήμματα του σήμερα, η επίρριψη κάθε πιθανής ευθύνης στον ηγέτη της Πλατφόρμας Πολιτών ξεσκέπασε τη γύμνια της απερχόμενης κυβέρνησης. Το «φταίει ο Τουσκ» κατέληξε ανέκδοτο για τους νεότερους ψηφοφόρους, που αγνόησαν τις κατηγορίες περί πολιτικού συζύγου της Μέρκελ και συμμάχου του Πούτιν, κάτι που δεν είναι πολύ δύσκολο όταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον χαρακτήριζαν επίσης ως το απόλυτο κακό ή ακόμη και διάβολο.

Βεβαίως, η διαδικασία της μετάβασης μένει να ολοκληρωθεί. Με δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα, PiS, δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Τουσκ δηλώνει έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Κεντρώους και την Αριστερά, οι οποίοι κέρδισαν την υποστήριξη των νέων που επιζητούν την αλλαγή και νέα πρόσωπα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και ανατροπή πολιτικών που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών.

Εφόσον τηρηθεί η δημοκρατική διαδικασία, οι εκλογές θα επαναφέρουν και πολιτικά την Πολωνία στην καρδιά της Ε.Ε. σε μια στιγμή που η συνεισφορά της πέμπτης μεγαλύτερης χώρας της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Πέρα από τη στήριξη στην Ουκρανία σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου και με το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να στρέφεται στη Μέση Ανατολή, η επιστροφή της Πολωνίας στον ευρωπαϊκό πυρήνα ενισχύει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και λίγο πριν από τις ευρωεκλογές δίνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στα ευρωπαϊκά κόμματα ότι η πολιτική μετριοπάθεια και η κουλτούρα της συνεργασίας μπορεί να νικήσουν τον εθνικισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή