Φέρνει η Γάζα πιο κοντά την πώληση των F-35;

Φέρνει η Γάζα πιο κοντά την πώληση των F-35;

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσούντος του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει αποδυθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν τον τελευταίο μήνα στην προσπάθειά του να περιορίσει την εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, το τηλεφώνημά του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι παρά μία υποσημείωση, που όμως έχει τη σημασία της.

Το τηλεφώνημα έρχεται μετά τις επισκέψεις-έκπληξη του Αμερικανού διπλωμάτη στη Δυτική Οχθη, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής εν μέσω ανησυχιών για την έξαρση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εκεί, και στο Ιράκ, όπου οι αμερικανικές βάσεις έχουν δεχθεί επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες από δυνάμεις που συνδέονται με το Ιράν.

Επίσης, πραγματοποιείται μετά τη στάση του Αντονι Μπλίνκεν στην Κύπρο, σε μία κίνηση που αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της χώρας χάρη και στην πρόταση του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόταση θα συζητηθεί και στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, με τη συμμετοχή της κυπριακής και της ελληνικής ηγεσίας.

Και βέβαια, έρχεται μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αγκυρα, όπου ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί η επέκταση των συγκρούσεων στην περιοχή. Με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τον αποφεύγει εν μέσω της αντιισραηλινής ρητορικής του, ο Τούρκος ομόλογός του εστίασε στην προστασία των αμάχων στη Γάζα. Συζητήθηκαν όμως και οι προτεραιότητες ασφαλείας του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα η ένταξη της Σουηδίας, που μένει να εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο τηλεφώνημα Μπλίνκεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό τέθηκε και η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, αλλά και η υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, θέση στην οποία υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ενα ζήτημα που επίσης συζητήθηκε και μπορεί να είναι προάγγελος εξελίξεων, πάντως, είναι «η υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες αμυντικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδος». Το καλοκαίρι, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ουσιαστικά συνδέσει την έγκριση της πώλησης των μαχητικών F-35 προς την Ελλάδα με τη διάθεση των F-16 στην Τουρκία, όταν αυτή άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί να κοινοποιήσει στο Κογκρέσο την πώληση των F-35 προς την Ελλάδα.

Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν προαναγγέλλει στρατιωτικές συμφωνίες προτού τις κοινοποιήσει στο Κογκρέσο, ένας εκπρόσωπός του επανέλαβε τη Δευτέρα ότι «η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα» για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Οσο ο Τούρκος πρόεδρος συντάσσεται με τη Χαμάς τόσο το κλίμα στο Κογκρέσο εναντίον της πώλησης των F-16 στη χώρα του θα εντείνεται, και τόσο θα κερδίζουν έδαφος στην Ουάσιγκτον οι εισηγήσεις να προχωρήσει στην έγκριση των F-35 για την Ελλάδα ανεξαρτήτως της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή