Κάθε νεκρός άμαχος ενισχύει τη Χαμάς

Κάθε νεκρός άμαχος ενισχύει τη Χαμάς

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πόλεμο της Συρίας, πριν από μερικά χρόνια, ένα βρετανικό συνεργείο τηλεόρασης παρακολουθούσε το μάθημα παιδιών του δημοτικού σε μία από τις σχεδόν ισοπεδωμένες συριακές πόλεις. Ξαφνικά, μια εκκωφαντική έκρηξη διαπέρασε το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το σχολείο το οποίο ταρακουνήθηκε συθέμελα. Πύραυλος είχε χτυπήσει μια γειτονική πολυκατοικία. Μόλις κατακάθισε η σκόνη, ένας από τους μαθητές πετάχτηκε έξω από την τάξη και ξέσπασε στα κλάματα. Στο κτίριο που βομβαρδίστηκε βρισκόταν η οικογένειά του. Ολη η τάξη ξέσπασε σε αναφιλητά και ο ρεπόρτερ γύρισε στην κάμερα και έδωσε φωνή σε αυτό που αισθάνθηκε. «Δυστυχώς, μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε να μεταμορφώνεται ένα παιδί σε αυτό που θα αποκαλούμε αύριο “τρομοκράτης”».

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα απέναντι στη θηριωδία και στη φρικιαστική σφαγή τουλάχιστον χιλίων αμάχων πολιτών του από τους μακελάρηδες της Χαμάς. Αυτή ήταν εξαρχής η σταθερή στάση όλου του δυτικού κόσμου από τις πρώτες ώρες που έγιναν γνωστά τα αποτρόπαια εγκλήματα της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς.

Ακολούθησαν η εντολή του Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας, μαζικοί βομβαρδισμοί και μετά η εισβολή του ισραηλινού στρατού με στόχο την εκκαθάριση της Χαμάς. Στον ένα, όμως, μήνα που διαρκούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, έχουν σκοτωθεί μαζί με τους τρομοκράτες και χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και εκατοντάδες παιδιά. Κάποιες ανεξάρτητες οργανώσεις (Save the Children) εκτιμούν πως περισσότερα από 3.000 παιδιά είναι ήδη νεκρά.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», που παρακολουθεί μέσω δορυφορικών φωτογραφιών τα χτυπήματα με πυραύλους της ισραηλινής αεροπορίας μετά τις πρώτες 12 ημέρες των βομβαρδισμών (στις 19 Νοεμβρίου), μιλούσε για σοβαρές ζημιές ή ακόμη και για ισοπέδωση κτιρίων σε πέντε περιοχές της Γάζας όπου βρίσκονταν άμαχοι – ανάμεσα στους στόχους που χτυπήθηκαν ήταν τέσσερα νοσοκομεία, επτά μουσουλμανικά τεμένη, πέντε σχολεία, πέντε στρατόπεδα προσφύγων, ένα πανεπιστήμιο, δύο τράπεζες και δεκάδες διαμερίσματα, σπίτια και δημόσια κτίρια.

Πού θα σταματήσουν τα αντίποινα κατά της Χαμάς; ρωτάει η διεθνής κοινή γνώμη των χωρών της Δύσης, που στήριξαν το Ισραήλ και δεν ψήφισαν υπέρ μιας εκεχειρίας όπως ζητούσε η Ιορδανία σε ψήφισμα που κατέθεσε στον ΟΗΕ.

Χαρακτηριστική ήταν και η στάση του κ. Μητσοτάκη. Μιλώντας στη Βουλή πριν από μία εβδομάδα (αλλά και στο Politico την Πέμπτη) ουσιαστικά –αν και φίλος του Ισραήλ– ζήτησε από την κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει τις αιματηρές επιχειρήσεις για να προστατευτούν οι άμαχοι. «Η επίθεση του Ισραήλ έχει κλιμακωθεί πέραν των ορίων που θα περίμενε κανείς ως λελογισμένη», είπε χαρακτηριστικά. Το ίδιο ζητούν από την κυβέρνηση Νετανιάχου δυτικές κυβερνήσεις, καθώς και οι ΗΠΑ.

Το Ισραήλ, μέσα στην οργή του να εκδικηθεί για τους νεκρούς αμάχους του, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαίτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είπε τα αυτονόητα περιγράφοντας τη δεινή μοίρα των Παλαιστινίων εδώ και μισόν αιώνα, η οποία, όμως, όπως πρόσθεσε, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη ζωώδη επίθεση της Χαμάς κατά των αμάχων του Ισραήλ. Και ζήτησε την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, θύματα των οποίων είναι κάθε ημέρα δεκάδες παιδιά.

Είναι φανερό ότι αν συνεχιστούν οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα –στρατιωτικές πηγές λένε ότι οι μάχες θα κρατήσουν για αρκετές εβδομάδες ακόμη, ώσπου να εκκαθαριστούν τα τούνελ της πόλης και να ξεριζωθεί η Χαμάς– υπάρχει ο κίνδυνος ο πόλεμος να γενικευθεί· τόσο στις γειτονικές αραβικές χώρες όσο και στο εσωτερικό του Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, όπου ζουν πάνω από 4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι η διεθνής κοινή γνώμη των φιλικών προς το Ισραήλ κρατών στρέφεται πλέον εναντίον του ίδιου του Ισραήλ.

Το χειρότερο, η πεποίθηση των σκληρών του Ισραήλ ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα εξαφανίσουν τη Χαμάς από τον χάρτη θα αποδειχθεί ξανά εσφαλμένη. Οι 700.000 Παλαιστίνιοι το 1948 κοντεύουν να φτάσουν τα 7.000.000 και το παλαιστινιακό ζήτημα δεν λέει να «εξαφανιστεί». Αντιθέτως, κάθε ισραηλινός κατευθυνόμενος πύραυλος που σκοτώνει ένα παιδί στη Γάζα ενισχύει τη Χαμάς και δημιουργεί περισσότερους φανατισμένους απ’ όσους σκοτώνει.

Απαιτείται εδώ και τώρα μια διεθνής πρωτοβουλία, που θα επιβάλει την εκεχειρία, θα αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή, θα θέσει τη Γάζα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και θα βάλει τις βάσεις για την έναρξη και πάλι μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για την ίδρυση δύο κρατών στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή