Η μείωση της έντασης ως παράγοντας ισχύος

Η μείωση της έντασης ως παράγοντας ισχύος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Πολλά έχουν συμβεί από την προηγούμενη, τεταμένη συνάντηση του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πέρυσι τον Νοέμβριο. Εν μέσω των πολλαπλασιαζόμενων διεθνών κρίσεων και εσωτερικών πιέσεων και στις δύο χώρες, οι δύο ηγέτες έχουν πλέον συμφέρον να πέσουν οι τόνοι.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν επισκεφθεί την Κίνα τέσσερις φορές τους τελευταίους μήνες, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δεν ήταν ορατά. Αυτό αναμένεται να αλλάξει σήμερα, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Σαν Φρανσίσκο, στο πλαίσιο των επαφών οικονομικής συνεργασίας των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.

Εν μέσω ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή και του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, ώστε να αποφύγει μια νέα στρατιωτική σύγκρουση ή ατύχημα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στόχος της συνάντησης είναι επίσης οι δύο πλευρές να διαχειριστούν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό με υπευθυνότητα. Η Κίνα εμφανίζεται πιο φιλική σ’ αυτό το ενδεχόμενο λόγω και της οικονομικής επιβράδυνσης που αντιμετωπίζει. Τέλος, στόχος του προέδρου Μπάιντεν είναι να βρει πεδίο συνεργασίας εκεί όπου τα συμφέροντα των ΗΠΑ με την Κίνα συμβαδίζουν, ιδιαίτερα σε υπερεθνικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα.

Σε τρεις από αυτές, μάλιστα, δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να ετοιμάζονται σημαντικές αποφάσεις συνεργασίας. Η πρώτη είναι για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτόνομα οπλικά συστήματα, όπως είναι τα drones. Η δεύτερη είναι μια συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών κεφαλών. Η τρίτη, μια συμφωνία για τον έλεγχο της χημικής ουσίας από την οποία προέρχεται η φαιντανύλη, η εξάρτηση από την οποία έχει αναδειχθεί σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικανούς να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο.

Μια συμφωνία ελέγχου της φαιντανύλης θα ήταν σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών σε ένα έτος. Αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, η διαχείριση της Κίνας ώστε να μην προκαλέσει νέα κρίση είναι πλέον το ζητούμενο σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, που προκαλεί ερωτήματα στους αναλυτές σχετικά με τα πόσα μέτωπα μπορούν να αντιμετωπίσουν παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να αποτρέψει τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στην Ταϊβάν, που για πολλούς στην Ουάσιγκτον παραμένει ο νούμερο ένα κίνδυνος, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Οπως σημειώνει όμως η αναπληρώτρια διευθύντρια του Global China Hub στο Atlantic Council, Κολίν Κοτλ, την ίδια ώρα που και οι δύο επιδιώκουν –για διαφορετικούς λόγους– να χαμηλώσουν τους τόνους ώστε να αποφύγουν πολιτική ή οικονομική αστάθεια, Μπάιντεν και Σι είναι επίσης υπό πίεση στο εσωτερικό τους να επιδείξουν πυγμή και αποφασιστικότητα έναντι του άλλου. Το τι θα επικρατήσει από τα δύο θα δείξει πόσο ισχυροί είναι στην πράξη.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεοδώρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT