Ο πόλεμος που διχάζει τους Δημοκρατικούς

Ο πόλεμος που διχάζει τους Δημοκρατικούς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της αμερικανικής κοινής γνώμης, αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν είναι σαν τους προηγούμενους. Οσο συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον της Χαμάς και επιτείνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τόσο αυξάνεται η κριτική στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ότι δεν πιέζει αρκετά το Ισραήλ ώστε να σταματήσει τον πόλεμο. Η πίεση έρχεται από το εξωτερικό, και έχει εκφρασθεί δημοσίως από τους Αραβες συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και από το εσωτερικό, από το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο εμφανίζεται διχασμένο. Ηδη πριν από δύο εβδομάδες, μόνο οι μισοί Δημοκρατικοί ενέκριναν τον χειρισμό της σύγκρουσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ το 46% την αποδοκίμαζε. Και σε μία νέα δημοσκόπηση στην ηλικιακή ομάδα 18-34 για τα NBC News, το ποσοστό της αποδοκιμασίας φτάνει το 70%. Αυτά τα νούμερα δείχνουν την επιρροή που έχει ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στην εικόνα του προέδρου Μπάιντεν. Με τη δημοφιλία του στα πλέον χαμηλά της επίπεδα ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, αναδεικνύουν επίσης ένα νέο ζήτημα το οποίο μπορεί να του στοιχίσει εκλογικά. Διότι μπορεί οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι να μην είναι παρά μία μικρή μειοψηφία στις ΗΠΑ, αλλά έχουν κρίσιμο ρόλο σε κάποιες από τις πλέον αμφίρροπες μεσοδυτικές πολιτείες.

Κι ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε με επιτυχία το Ισραήλ για τις ανθρωπιστικές παύσεις, δεκατρείς γερουσιαστές αναδεικνύουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και προειδοποιούν ότι η τρέχουσα πορεία της σύγκρουσης απομακρύνει την προοπτική ενός βιώσιμου, ειρηνικού τέλους, αλλά και την εξάλειψη της απειλής της Χαμάς. Ομως η βάση του κόμματος πιέζει τους εκπροσώπους του να πάρουν θέση υπέρ της εκεχειρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι μόνο ο πρόεδρος Μπάιντεν αλλά ακόμη και ο πλέον προοδευτικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς που δέχεται τα πυρά τους για τη στάση του. Ο Σάντερς έχει υπάρξει μέντορας για αρκετούς νεότερους Δημοκρατικούς βουλευτές, μεταξύ τους και οι Αλεξάνδρα Οκάζιο Κορτέζ, Ιλάν Ομάρ και Ρασίντα Τλάιμπ. Αν και ήταν σταθερά επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου για την πολιτική της έναντι των Παλαιστινίων, δεν έχει συνταχθεί με τις φωνές για εκεχειρία, τονίζοντας ότι η Χαμάς επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ. Μένει να αποδειχθεί αν οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των ομήρων θα αποδώσουν καρπούς, και αν μία τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει μία εκεχειρία. Για την ώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να βάλει όρια στο Ισραήλ για το πώς διεξάγει τον πόλεμο, αλλά και να περιορίσει την επέκτασή του, απειλώντας με κυρώσεις όσους εποίκους επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη. Σε ένα κείμενό του στην Washington Post, ανανέωσε επίσης την αμερικανική υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών. Αλλά πολλοί στο κόμμα του θεωρούν ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, τόσο αυτό το όραμα απομακρύνεται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT