Από τον θερσιτισμό στον παρλαπιπισμό

Από τον θερσιτισμό στον παρλαπιπισμό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερμαιο του θάρρους και υποχείριο του θράσους, μαύρο πρόβατο ο Θερσίτης με το ευάλωτο δέμας, υφίστατο μαζικό μπούλινγκ στο στρατόπεδο των ανδρείων Αχαιών, αλλά δεν κατέθετε τα όπλα: Ροδάνι κατά πάντων η γλώσσα του. Εφθασε στο σημείο να τα βάλει (λες και ήταν Αχιλλέας) σε ανοικτή συνάθροιση με τον ηγέτη Αγαμέμνονα, αμφισβητώντας τον, καλώντας –ποιος; αυτό το απολειφάδι– τους πολιορκητές σε ξεσηκωμό και επιστροφή στην πατρώα γη. Παρενέβη τότε με ολύμπια ψυχραιμία, ο πολύτροπος Οδυσσέας (βλ. σχετικά Ιλιάδα, Ραψωδία Β) μαυρίζοντάς τον στο ξύλο, αναδρομικά και για άλλες απείθειές του. Τα δάκρυα του δαρμένου, μόνο Τρώες θα συγκινούσαν. Πόσο άδικο: Υστερα από τόσους αιώνες, ο ανθρωπίνως μεστός όρος θερσιτισμός παραμένει αγνοημένος από θεσμικά γλωσσικά/ερμηνευτικά εγχειρίδια.

(Με την ευκαιρία, εξαιρετικό το παλαιότερο «Λεξικό των -ισμών», του Αντώνη Διαμαντίδη). Τυχαία ψήγματα:

Αβδηριτισμός: Παραπέμπει στη συμπεριφορά των Αβδηριτών όταν τους καταλάμβανε μένος, ψυχική έκφραση κοντά στην ευήθεια ή την αφέλεια. Ευρύτερα η ανόητη, απρογραμμάτιστη ενέργεια.

Βασιβουζουκισμός: Βάναυση συμπεριφορά, συνώνυμο του τραμπουκισμού. Οι βασιβουζούκοι, σώμα ατάκτων του οθωμανικού στρατού, ήσαν αξιόπιστοι στις πιο ακραίες κτηνωδίες.

Ακαδημαϊσμός: Καλλιτεχνική τεχνοτροπία με βασικό χαρακτηριστικό τη μίμηση κλασικών προτύπων χωρίς ίχνος αυθορμητισμού και προσωπικής ιδιοτυπίας.

Σνομπισμός: Η ακατάδεκτη, επιδεικτική συμπεριφορά, μαζί ο θαυμασμός και η μίμηση εισαγόμενων συνηθειών και προτύπων.

Καιροσκοπισμός: Στάση που διαμορφώνεται με βάση συγκυρίες, όχι αρχές, προς επίτευξη μικροπολιτικών συμφερόντων ή ιδιοτελών σκοπών. Ποπουλισμός: Προσπάθεια κινημάτων, κυρίως ολοκληρωτικών, να αντλήσουν την υποστήριξη λαϊκών στρωμάτων, φανατίζοντάς τα και καθοδηγώντας τα.

Ταρταρινισμός: Διήγηση ανύπαρκτων κατορθωμάτων, ψευτοπαλικαρισμός, κενή περιεχομένου καυχησιολογία – συγχέεται συχνά με τα πιάτα ταρτάρ. Ιπποτισμός: Τρόποι που συνδυάζουν ανδρεία, τιμιότητα και ευγένεια. Κορδακισμός: Αρχικά αναφερόταν στους άσεμνους (πρόστυχους) χορούς, σήμερα σημαίνει την επιδεικτική, αδιάντροπη συμπεριφορά.

Ντιβερσιονισμός: Πολιτική αντίληψη που αποσκοπεί στην προώθηση διασπαστικών κινήσεων μέσα σε κινήματα ή κόμματα.

Ισμισμός: Η δημιουργία λέξεων που λήγουν σε -ισμός, βαφτίζοντας μια έννοια· το φαινόμενο έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να διαψευσθούν, πρόκειται να αδειοδοτηθούν από υπερκομματική ομάδα κορυφαίων λόγιων προς κοινή χρήση, μεταξύ άλλων και οι -ισμοί: παρλαπιπισμός, τσιριδισμός, φωνακλαδισμός, τηλεπρωιναδικισμός, υφακισμός, σοβαροφανισμός, ξερολισμός, φαταουλισμός, τσαπατσουλισμός, ανευθυνισμός, ταχαμταχαμισμός, TikTokισμός. Α, και τρολισμός.

Αν μη τι άλλο, ευμάλακτοι, φωτογραφικοί, νεολογισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή