Στη φάκα των ουσιών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μάτια του κατακόκκινα, γυάλιζαν περίεργα. «Είμαι κουρασμένος», είπε και κλείστηκε στο δωμάτιο πριν προλάβουν να τον ρωτήσουν. Ηταν νευρικός, τον άκουσαν να βήχει, δεν ήθελε κάτι, «όλα εντάξει» φώναξε. Το άλλο πρωί δεν πήγε σχολείο. Ηταν λιώμα με ίωση, είπε. Δεν τον βρήκαν όταν επέστρεψαν σπίτι. Επιασαν να τηλεφωνούν σε φίλους. Ωσπου ένας, όχι από τους κοντινούς, ειδοποίησε πως τον εντόπισε, λιπόθυμο, πίσω από το σχολείο. Επέζησε. Το χαρμάνι οπιοειδών και διεγερτικών δεν τον σκότωσε.

Η οικογένεια δεν είχε ιστορικό χρήσης ουσιών ή ενδοοικογενειακής βίας. Oμως το αγόρι είχε υποστεί σοκ μετά τον θάνατο «κολλητού» σε τροχαίο και δεχόταν στήριξη από ειδικό. Το γνώριζαν οι γονείς: εύκολος ο δρόμος προς τις ουσίες για παιδιά με κατάθλιψη, έντονο άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, όμως εκείνος πήγαινε καλά. Λάθος. Δεν ήθελε να πεθάνει, είπε, μόνο να διώξει τις σκιές, να νιώσει απρόσβλητος, δυνατός. Τώρα ζουν έναν εφιάλτη. Εφηβοι που έφτασαν μια φορά στο χείλος του θανάτου από υπερβολική δόση, κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι εκεί· το ενδεχόμενο συντρίβει την κάθε στιγμή τους.

Τα παιδιά κυκλοφορούν. Τα κυκλώματα γνωρίζουν πώς να χτυπήσουν ξανά την πόρτα. Κι αν τα γκρεμίσουν στο βαθύ τους χαντάκι, εκείνα θα πάρουν ό,τι βρουν. Παυσίπονα, αμφεταμίνες, ecstasy, σίσα, spice (συνθετικό κανναβινοειδές), speed (μεθαμφεταμίνη), «άλατα μπάνιου» (συνθετικές καθινόνες), ξυλαζίνη (κτηνιατρικό αναλγητικό), φάρμακα για τη διάσπαση προσοχής και κατά της επιληψίας αναμεμειγμένα με κάνναβη και κοκαΐνη, φθηνές διεγερτικές ουσίες μαζί με αγχολυτικά για την ευφορική απόδραση από την πραγματικότητα – και την πτώση σε μια σπείρα οδύνης και αυτοκαταστροφής.

Τα φθηνά συνθετικά ναρκωτικά έκαναν πιο επικίνδυνο τον πειραματισμό με ουσίες στην εφηβεία. Η πανδημία και τα αρνητικά παρελκόμενα του επικοινωνιακού μπουμ χωρίς προπετάσματα και φίλτρα έδωσαν μια γερή σπρωξιά προς την κόλαση των εξαρτήσεων. Τα σχολεία δεν είναι απρόσβλητα φρούρια ούτε οι παρέες. Το Διαδίκτυο διευκόλυνε τις σκοτεινές συναλλαγές. Πολλές οι αφύλακτες διαβάσεις στη ροή των ουσιών με το περιτύλιγμα του νόμιμου σκευάσματος, του άσχετου συστατικού, τη χαμηλή τιμή και τις υποσχέσεις περί παραδείσων. Στις ΗΠΑ, 2.200 έφηβοι πέθαναν μεταξύ Ιουλίου 2019 και Δεκεμβρίου 2021 από υπερβολική δόση φαιντανύλης, συνθετικού οπιοειδούς. Ερχεται κι εδώ η καταιγίδα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT