Ζυγίζοντας πτυχία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρωτιέμαι εάν και τι γνωρίζουν από το δημοσιογραφικό επάγγελμα-λειτούργημα οι ηγεσίες και οι διδάσκοντες των πέντε πανεπιστημιακών τμημάτων ΜΜΕ της χώρας που υπογράφουν κοινό ψήφισμα κατά της ΕΣΗΕΑ. Ο λόγος είναι η επιστολή του Δ.Σ. της Ενωσης προς τη νυν υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και αφορά το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (επί υπουργίας Μ. Βορίδη) για τον καθορισμό του προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου. Ενα από τα ζητήματα που θέτει η επιστολή είναι ότι στα προσόντα διορισμού σε δημοσιογραφικές θέσεις στο Δημόσιο προβλέπεται πτυχίο Επικοινωνίας και ΜΜΕ ελληνικών ή αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ. «Ομως, έτσι αποκλείονται δημοσιογράφοι οι οποίοι κατέχουν άλλα πανεπιστημιακά πτυχία, όπως π.χ. νομικής, διεθνών σχέσεων, πολιτικών επιστημών, οικονομικών κ.ά. και διαπρέπουν στη δημοσιογραφία», επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ και ζητεί η ρύθμιση να αλλάξει. Στο αίτημα αυτό, οι καθηγητές των τμημάτων ΜΜΕ απαντούν ότι «η ΕΣΗΕΑ ζητάει ουσιαστικά να μη λαμβάνονται υπόψη τα πανεπιστημιακά τμήματα που θεραπεύουν το επιστημονικό αντικείμενο της επικοινωνίας και των συναφών επιστημονικών πεδίων και να δύνανται άτομα χωρίς πτυχίο ή με πτυχίο μη σχετικό. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΣΗΕΑ όχι μόνο ζητάει να επιτελεστεί μια αδικία εις βάρος των χιλιάδων επιστημόνων του εν λόγω κλάδου και αποφοίτων των πανεπιστημιακών τμημάτων ΜΜΕ, αλλά ουσιαστικά “βαφτίζει” επιστήμονα της επικοινωνίας κάθε εμπειροτέχνη δημοσιογράφο χωρίς πτυχίο ή με κάποιο άλλο μη σχετικό πτυχίο». Εκτός από τη στρέβλωση που επιχειρείται (η ΕΣΗΕΑ δεν ζητάει τον αποκλεισμό των πτυχιούχων των τμημάτων ΜΜΕ), οι διδάσκοντες αγνοούν ότι εκατοντάδες άξιοι δημοσιογράφοι δεν έχουν πτυχίο ΜΜΕ ή και καθόλου πτυχίο ΑΕΙ. Γνωρίζω δημοσιογράφους-πτυχιούχους φυσικής, οδοντιατρικής, φιλολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας, νομικής, πολιτικών επιστημών, κοινωνιολογίας που διαπρέπουν.

Μήπως οι πανεπιστημιακοί των τμημάτων ΜΜΕ θεωρούν ότι το πτυχίο ΜΜΕ είναι σχετικά «στενό» και περιορίζει τους κατόχους του σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατευθύνσεις; Κάτι που είναι τελείως κόντρα στις σύγχρονες τάσεις της ανώτατης εκπαίδευσης. Η λογική των στενών επαγγελματικών οριζόντων δεν διατρέχει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά την κατάρτιση.

Κρίμα για τους φοιτητές τους, που πρέπει να γνωρίζουν ότι η καλή δημοσιογραφία απαιτεί γλωσσικό υπόβαθρο, ευρύτητα πνεύματος, μελέτη, περιέργεια και κότσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή