«Φέρτε πίσω τα μάρμαρα!»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέμπτη βράδυ, 30 Νοεμβρίου. Ο αγώνας στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει τελειώσει. Η ΑΕΚ έχει ηττηθεί με 1-0 από την Μπράιτον, μολονότι ήταν καλύτερη (αλλά και άτυχη).

Ακούγονται τα ωραία τραγούδια των Αγγλων φιλάθλων τους οποίους χαιρετούν οι παίκτες της Μπράιτον. Οι ΑΕΚτζήδες αποχωρούμε απογοητευμένοι, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η ήττα, ωστόσο κοντοστέκομαι λίγο να θαυμάσω τους Αγγλους που έχουν ανταλλάξει κασκόλ με ΑΕΚτζήδες, σφίγγοντας τα χέρια.

Οπως πάντοτε στο ποδόσφαιρο, δεν λείπει και η γνήσια κωμωδία: κάποιος θυμάται τα μάρμαρα του Παρθενώνα: «Φέρτε πίσω τα μάρμαρα που κλέψατε!» φωνάζει οργισμένα.

Ο αγώνας έλαβε χώρα λίγα 24ωρα μετά την προσβλητική στάση του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στον Ελληνα ομόλογό του, γεγονός που ξέφυγε από τους στενούς κύκλους που ασχολούνται με θέματα (υψηλής) πολιτισμικής πολιτικής.

Η, έστω και μεμονωμένη, ιαχή στο γήπεδο της ΑΕΚ σχετικά με την υπόθεση των μαρμάρων, έχει ενδιαφέρον. Κάποιοι γέλασαν όταν την άκουσαν, πολλοί κούνησαν το κεφάλι τους εμφατικά. Ισως η πίκρα της ήττας και τα γέλια των νικητών Αγγλων να αφύπνισαν τα συμπλέγματα των λεγόμενων μικρών εθνών έναντι των λεγόμενων μεγάλων. Ισως, πάλι, η (μακρο)ιστορία των τρανταχτών γεγονότων και ονομάτων να συνάντησε εδώ την (μικρο)ιστορία των ανωνύμων.

Την επομένη του αγώνα, ο βασιλιάς Κάρολος συνάντησε, ως γνωστόν, τον πρωθυπουργό Σούνακ φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία (την οποία είχε ήδη φορέσει σε άλλη εκδήλωση δέκα μέρες πριν).

Το ίδιο βράδυ, Βρετανός δημοσιογράφος με ρώτησε πώς ερμηνεύτηκε αυτή η κίνηση του Καρόλου από τους Ελληνες. «Αναρωτιέμαι», μου είπε με ωραίο αγγλικό χιούμορ, «αν έχει αυτόν τον συμβολισμό που όλοι νομίζουμε ή αν ο Κάρολος απλώς δεν έχει και τόσο πολλές γραβάτες στην γκαρνταρόμπα του».

Είπα το αυτονόητο: οι Ελληνες χάρηκαν με την κίνηση του Καρόλου, μα δεν ξυπνούν και κοιμούνται με τη σκέψη στην επιστροφή των μαρμάρων.

Την επομένη της νίκης της –τυχερής– Μπράιτον, ταμπλόιντ αγγλική εφημερίδα έγραφε ότι «αυτή ήταν η μεγαλύτερη κλοπή σε ελληνικό έδαφος από Αγγλους μετά την κλοπή των μαρμάρων».

Ανεξαρτήτως της σημερινής παγκόσμιας τάσης της πολιτικής ορθότητας, που επιμένει να «διορθώνει» το παρελθόν, εδώ φαίνεται πως ο ανώνυμος Αγγλος συντάκτης ύλης που έβγαλε αυτόν τον τίτλο και ο ανώνυμος Ελληνας οπαδός της ΑΕΚ «συναντήθηκαν» πάνω στη λεπτή (όσο και βαριά) έννοια της κλοπής: η Ιστορία, όπως και το ποδόσφαιρο, είναι γεμάτη από δαύτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή