«Δουλειά δεν είχε ο διάβολος…» encore

«Δουλειά δεν είχε ο διάβολος…» encore

6' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 3.12.2023 έγραψα ένα κείμενο με τίτλο «Δουλειά δεν είχε ο διάβολος…», όπου σχολίαζα αρνητικά τη βιασύνη του Αντώνη Σαμαρά να καταδικάσει προκαταβολικά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν ήλθε στην Ελλάδα και μόνο «σαν πειρατής» δεν ήταν, ο «his master’s voice – HMV» Χρύσανθος Λαζαρίδης θεώρησε σκόπιμο να μου απαντήσει με κείμενο που τιτλοφορείται με το απαξιωτικό «Να το κοιτάξει!», που δημοσιεύθηκε στην «ΚτΚ» στις 10.12.2023. Η εφημερίδα, μου έδωσε τη δυνατότητα να απαντήσω και πραγματικά έγραψα μια σύντομη απάντηση περίπου 60 λέξεων, που δημοσιεύθηκε μαζί με το κείμενό του.

Ειλικρινά, δεν είχα καμία πρόθεση να συνεχίσω την αντιπαράθεση μέσω της εφημερίδας και θεώρησα το θέμα λήξαν, παρά το γεγονός ότι η απάντηση του HMV σε πολλά σημεία προσπαθεί να με απαξιώσει. Σημειώνω ότι αυτή η πρακτική συνηθίζεται από την κομμουνιστική προπαγάνδα, στην οποία έχει εντρυφήσει στα νιάτα του ο HMV. Αντιγράφω: «Πιστεύω απλώς ότι κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζει, κάποια ίσως δεν τα καταλαβαίνει, ή τα έχει λίγο μπερδεμένα, και κάποια άλλα μάλλον τα έχει ξεχάσει».[…] «Ο κ. Δρυμιώτης είναι φανερό ότι “δεν το έχει” με τα Οικονομικά».[…] «Ο κ. Δρυμιώτης “δεν το έχει” ούτε με την Εξωτερική Πολιτική». […] «Εγώ δεν έχω να πω κάτι άλλο επ’ αυτού. Μόνο μια συμβουλή: Να το κοιτάξει». Φαντάζομαι ότι εννοεί να πάω σε κανέναν γιατρό!

Να όμως που δεν μ’ αφήνουν «ν’ αγιάσω». Ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην κυβέρνηση, τα έβαλε με την τροπολογία για τους εργαζομένους μετανάστες. Ετσι, λοιπόν, αποφάσισα να ασχοληθώ ξανά με τις παραφωνίες του Σαμαρά και με την ευκαιρία να απαντήσω και στον HMV.

– Μνημόνιο. Ισχυρίζεται ο HMV ότι ορθώς δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο γιατί αυτό δημιουργούσε «τριπλάσια ύφεση». Εγώ πάω ακόμα μερικά βήματα περισσότερο. Δέχομαι, ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν η χειρότερη δανειακή σύμβαση που έχει υπογραφεί ποτέ στον κόσμο. Επιπλέον, ο ΓΑΠ ευθύνεται γιατί καθυστέρησε να αντιληφθεί την τραγική κατάσταση της οικονομίας που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή και μοίρασε 1 δισ. ευρώ, για να επιβεβαιώσει το προεκλογικό του «λεφτά υπάρχουν». Ηθελε, μάλιστα, να μοιράσει συνολικά 2 δισ. ευρώ, αλλά ευτυχώς περιορίστηκε στο 1 δισ.

Το θέμα δεν είναι αν ήταν κακό ή κάκιστο το μνημόνιο. Το θέμα ήταν τι θα κάναμε αν δεν αποδεχόμαστε τους δυσβάσταχτους όρους του μνημονίου; Επανειλημμένα έτσι έχω θέσει το θέμα αυτό και ο HMV κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και μιλάει για πολλαπλασιαστές και άλλες ιστορίες. Θα του το περιγράψω με ένα απλό παράδειγμα, που είναι στα μέτρα του. Ο τζογαδόρος που πήγε στο καζίνο έχασε όλα τα χρήματά του και δεν έχει φράγκο για να γυρίσει σπίτι του, δέχεται το δάνειο από τον τοκογλύφο με επιτόκιο 10% την ημέρα, γιατί πρέπει να αγοράσει το γάλα των παιδιών του. Αυτή ήταν η Ελλάδα του 2010. Λεφτά δεν υπήρχαν στα ταμεία και οι αγορές δεν ήταν διατεθειμένες να πάρουν άλλα ρίσκα. Χωρίς λεφτά θα έμεναν χωρίς σύνταξη οι συνταξιούχοι και χωρίς μισθούς οι δημόσιοι υπάλληλοι, με δραματικές επιπτώσεις. Ετσι, η μόνη λύση ήταν η Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επέβαλαν τους όρους τους. Εξάλλου μεγάλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, προσέφυγαν στο ΔΝΤ για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Η μοναδική πατριωτική στάση ήταν η υπερψήφιση του μνημονίου από τη Ν.Δ. του Σαμαρά, όπως έκανε με το προσωπικό κόστος της διαγραφής της η πραγματική πατριώτισσα Ντόρα Μπακογιάννη και όπως έπραξαν οι αντιπολιτεύσεις σε Πορτογαλία και Ιρλανδία για να ξεμπερδέψουν γρήγορα.

Οι αδελφοί Κύπριοι, που θέλησαν να επιδείξουν «τσαμπουκά», την πάτησαν πανηγυρικά. Αντί να δεχθούν την πρώτη πρόταση με κούρεμα των καταθέσεων 12%, που ουσιαστικά ήταν η απώλεια τόκων δύο ετών, καταψήφισαν την πρόταση, έτρεχαν στη Ρωσία να βρουν χρήματα και τελικά τους επιβλήθηκε το ολοκληρωτικό κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ! Χάσανε και τη μία τράπεζά τους στη διαδικασία!

– Κυπριακό. Αλλα λέω εγώ και άλλα μου καταλογίζει ο HMV. Ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας έγραψε το περίφημο βιβλίο «Ιστορία χαμένων ευκαιριών – Κυπριακό 1956-1963», όπου ακριβώς περιγράφει ότι η κυπριακή αδιαλλαξία οδήγησε στο να απορρίπτουμε ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου συνεχώς χειροτερεύουν. Δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανένας τον πατριωτισμό του Αβέρωφ, που αν δεν απατώμαι ήταν και ο μέντορας του αδιάλλακτου Καλαματιανού, που δεν θέλει να μιλάμε με πειρατές.

Επειδή στο θέμα του Κυπριακού έχω ιδιαίτερη ευαισθησία, να θυμίσω ότι στην Τουρκία εμείς δώσαμε το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης, σαν εγγυήτριας δύναμης, με το πραξικόπημα των υπερεθνικιστών. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι πολύ απλό και ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Η οποιαδήποτε λύση σε ένα πρόβλημα είναι πάντοτε καλύτερη από τη μη λύση. Επίσης, η πάροδος του χρόνου οξύνει ένα πρόβλημα και έτσι δυσκολεύεται η λύση του. Ετσι απλά.

– Διάσπαση Ν.Δ. Ούτε και στο θέμα της διάσπασης της Ν.Δ. μού απάντησε ο HMV. Η διάσπαση προήλθε γιατί ο λαύρος αντιμνημονιακός Σαμαράς, που οι περίφημοι κύκλοι του ισχυρίζονταν ότι «φοράει παντελόνια και δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο», αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να καταπιεί τα λόγια του και να υπογράψει το δεύτερο μνημόνιο, διαγράφοντας 21 βουλευτές του που το καταψήφισαν. Τι ειρωνεία. Ο Σαμαράς διέγραψε την Ντόρα γιατί ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και ο ίδιος διέγραψε 21 βουλευτές της Ν.Δ. γιατί αρνήθηκαν να ψηφίσουν το δεύτερο μνημόνιο! Ετσι δημιουργήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το δεκανίκι του Σύριζα στην κυβέρνησή του.

– Συμπιλίδης. Στις 606 λέξεις που έγραψε ο HMV δεν είπε απολύτως τίποτα για τη μεγαλύτερη προσβολή στη Ν.Δ. Ο Συμπιλίδης έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1993 και ο Σαμαράς τον πρότεινε για υποψήφιο βουλευτή στις εκλογές του Μαΐου 2012. Μετά την κατακραυγή υποτίθεται ότι ο Συμπιλίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του. Και μόνο αυτό το γεγονός χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.

Εχω όμως να πω και έναν καλό λόγο για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Δεν είναι αχάριστος σαν το αφεντικό του. Αξιος λοιπόν ο μισθός του, που του εξασφάλισε ο πρώην πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος τα προνόμιά του και τον διόρισε στη Βουλή.

Αισίως φτάσαμε στη νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. Εχω την υποψία ότι επειδή δεν του βγήκε η ιστορία με τον Ερντογάν, θέλησε να βρει άλλο ένα θέμα για να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση. Είναι το χαρακτηριστικό των πεισματάρικων παιδιών. Η επιμονή του στο θέμα, παρά τις ήπιες αντιδράσεις και τις εξηγήσεις που δόθηκαν αρμοδίως, επιβεβαιώνει μάλλον την υποψία μου.

Αν ήθελα να οπτικοποιήσω τις παρεμβάσεις Σαμαρά, θα έλεγα ότι έχουμε μια μέτρια ορχήστρα που τη διευθύνει ένας καλός μαέστρος που εκτελεί ένα καλό συμφωνικό έργο. Ας πούμε την 9η συμφωνία του Μπετόβεν. Στα παρασκήνια βρίσκεται ο προηγούμενος μαέστρος, που για να δηλώσει την παρουσία του στο δικό του ακροατήριο, κάθε τόσο βαράει την καραμούζα του δημιουργώντας κακοφωνία.

Πάμε όμως και στην ουσία του θέματος. Βρήκε νέο εύρημα. Οπως τον «πειρατή», τώρα έχουμε τον «φάρο», που με την τροπολογία θα προσελκύσει τους μετανάστες να έλθουν στη χώρα μας. Μπορεί να κάνω και λάθος, γιατί όπως διαπίστωσε ο HMV η μνήμη μου ρετάρει, αλλά νομίζω ότι με υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά, το 1990, άναψε ο φάρος που έφερε όλους τους Αλβανούς στην Ελλάδα! Πώς το δικαιολογούσε τότε; Ανοίξαμε τα σύνορα για να έλθουν οι Βορειοηπειρώτες στην πατρίδα τους! Μαζί όμως με τους λίγους Βορειοηπειρώτες, ήλθαν και πολλοί Αλβανοί. Πάλι ο πατριωτισμός του, που κανένας άλλος δεν τον διαθέτει σε τόσο ψηλό επίπεδο!

Για να κλείσω. Δεν είμαι «τοξικός» με κανέναν. Απλά, έχω διαπιστώσει ότι σε οποιαδήποτε κλίμακα –οικογένεια, ομάδα, επιχείρηση, κυβέρνηση– η εσωτερική αμφισβήτηση είναι καταστροφική. Σαν πρώην πρωθυπουργός μπορεί να μιλήσει στον πρωθυπουργό και να ζητήσει εξηγήσεις. Αν πράγματι διαφωνεί σε καίρια σημεία, μπορεί κάλλιστα να παραιτηθεί και να κάνει δικό του κόμμα, όπως έκανε στο παρελθόν. Εχει κουράσει με την καραμούζα του!

O κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT