Ελντοράντο ολιγοπωλίων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί Ελντοράντο των ολιγοπωλίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε (…) στον χώρο των προμηθευτών (λιανικής) οι πρώτες 100 επιχειρήσεις σε σύνολο 1.373 εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά κατέχουν το 76,1% του συνόλου των πωλήσεων, με τις πρώτες 50 απ’ αυτές να κατέχουν το 61,71% και τις πρώτες 30 να κατέχουν το το 50,88%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για καθένα προϊόν, σε σύνολο 61 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης, μία έως δύο μεγάλες επιχειρήσεις προμηθεύουν το 60% μέχρι και 99% του προϊόντος αυτού».

Αυτά έλεγε ο βουλευτής και τομεάρχης Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ημερίδα για τα καρτέλ που διοργάνωσε το «ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου» (30.10.2008). Πόσα άλλαξαν από τότε; Ελάχιστα, και το χειρότερο είναι πως παρά την κρίση το θέμα της ολιγοπωλιακής (σε όλα) ελληνικής αγοράς ελάχιστα συζητήθηκε. Μόνο περιστασιακώς βλέπαμε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες πολλών ειδών από σούπερ μάρκετ του εξωτερικού με τιμές πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι στα ελληνικά. Πολλές φορές, μάλιστα, είδαμε ακόμη κι εγχώρια προϊόντα που πωλούνταν φθηνότερα στα ξένα.

Επρεπε, λοιπόν, να ‘ρθει η χρονίως υποστελεχωμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού για να πέσουμε από τα σύννεφα, μαθαίνοντας ότι το βρεφικό γάλα πωλείται στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία! Σιγά το νέο. Να σημειώσουμε ότι η ίδια Αρχή επέβαλε το 2019 πρόστιμο ύψους 3.304.110 ευρώ στη FrieslandCampina Hellas επειδή η εταιρεία συμμετείχε «σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη που συνίστατο αφενός στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης και αφετέρου στην επιβολή ρήτρας μη ανταγωνισμού σε συνεργαζόμενους με αυτήν χονδρεμπόρους/διανομείς». Συνεπώς, τα πρόστιμα στις πολυεθνικές, για τα οποία καμαρώνει η κυβέρνηση, δεν είναι καινούργιο φρούτο. Το καινούργιο θα είναι αν αυτά πληρώνονται και δεν χάνονται (βολικώς για κάποιους) στους λαβυρίνθους της γραφειοκρατίας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα για τις πολλαπλές παρεμβάσεις πολιτικών στο έργο της Επιτροπής. Ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Δημήτρης Κυριτσάκης είχε καταγγείλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο βάζει βουλευτές να κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή για 4-5 εταιρείες που κάνουν καταγγελίες. «Θέλουν με αυτό τον τρόπο να εκβιάσουν την Επιτροπή για να κάνει ελέγχους όπως τους βολεύει» (31.1.2017). Ακούσαμε, μετά, κάτι επ’ αυτού; Ενδιαφερθήκαμε ποτέ για το έργο και τα προβλήματα της συγκεκριμένης ανεξάρτητης αρχής;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή