Το πρώτο θύμα του 2024 και τα σημάδια

Το πρώτο θύμα του 2024 και τα σημάδια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρήκαν τη σορό της μέσα σε ένα μπαούλο, πεταμένο στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής. Η 41χρονη Γεωργία Μουράτη, έγκυος στον τρίτο μήνα, είναι μέχρι στιγμής το πρώτο θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα για το 2024. Το βίαιο ενδοοικογενειακό παρελθόν του συντρόφου της, ο οποίος κατηγορείται μαζί με ένα συνεργό του για τη δολοφονία, είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που συναντώνται συχνά στους δράστες αντίστοιχων εγκλημάτων.

Το 2021 κάλυψα τη δολοφονία της Ντόρας Ζαχαριά στη Ρόδο. Ηταν το 11ο θύμα στη χώρα εκείνη τη χρονιά. Τη σκότωσε ο σύντροφός της λίγες ημέρες μετά τον χωρισμό τους κι έπειτα αυτοκτόνησε. Μιλώντας με την οικογένειά της, με άλλους ανθρώπους από το περιβάλλον της, με νομικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς σε θέματα έμφυλης βίας και ερευνώντας το παρελθόν του δράστη, αναδείχτηκε ένα μοτίβο χειριστικής, καταπιεστικής και επιθετικής συμπεριφοράς που προϋπήρχε της δολοφονίας.

Ο θύτης ασκούσε διαρκή, ασφυκτική επιτήρηση στο θύμα του. Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα όταν βρίσκονταν χώρια, το κλειδί πίσω από την πόρτα για να γνωρίζει ποια ώρα επιστρέφει εκείνη τα βράδια, έλεγχος των social media, συχνές σκηνές ζηλοτυπίας. Η έμφυλη βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Η στέρηση της ελευθερίας, η κτητικότητα, η δημιουργία μιας συνθήκης στην οποία η γυναίκα δεν είναι αυτόνομη, αλλά λογίζεται ως ιδιοκτησία, ήταν ορισμένα από τα αρχικά σημάδια κακοποιητικής συμπεριφοράς που παρατηρήθηκαν σε αυτή την υπόθεση προτού καταλήξουν στην αποτρόπαια κλιμάκωση.

Ανατρέχοντας και σε άλλα αντίστοιχα εγκλήματα, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι το μοτίβο επαναλαμβάνεται. Ο θύτης συνήθως ελέγχει τον χώρο και τον χρόνο της συντρόφου του, τους οικονομικούς πόρους της, το φιλικό και οικογενειακό της περιβάλλον. Σε αρκετές περιπτώσεις, προϋπάρχει και ιστορικό ψυχολογικής και σωματικής βίας που εκδηλωνόταν συστηματικά σε προηγούμενες σχέσεις.

Η βία μπορεί να κλιμακωθεί όταν πλέον ο δράστης αισθανθεί ότι χάνει τον έλεγχο, όταν μια γυναίκα μιλήσει ή επιχειρήσει να κάνει τα πρώτα βήματα για να απομακρυνθεί. Με αφορμή τη δολοφονία της Ντόρας Ζαχαριά, είχε προταθεί η δημιουργία ενός μητρώου δραστών και υπότροπων έμφυλης βίας (που θα περιλαμβάνει διώξεις και καταδίκες), το οποίο με ευθύνη της εισαγγελίας θα υπήρχε σε κάθε αστυνομική διεύθυνση. Δεν γνωρίζω εάν θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Πρέπει, όμως, να υπάρξει ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο ασφαλείας, ένα περιβάλλον που θα βοηθά τα θύματα να ξεφεύγουν από τον κακοποιητή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT