Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια

Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «μεγάλη» ώρα για την αναβάθμιση του ενεργειακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω Ελλάδας, πλησιάζει με την άφιξη τις επόμενες ημέρες (20-24 Ιανουαρίου), στην Αλεξανδρούπολη, του πρώτου δοκιμαστικού φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σε αυτή τη φάση οι πρώτες ποσότητες θα μεταγγιστούν στην ήδη εγκατεστημένη, 17 χιλιόμετρα ανοιχτά της πόλης, πλωτή εξέδρα επαναεριοποίησης, FSRU, και θα χρησιμοποιηθούν για να «κρυώσει» το σύστημα, να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές, ενώ την άνοιξη προβλέπεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία.

Το FSRU θα αεριοποιεί 3,8 δισ. κυβικά μέτρα LNG τον χρόνο, εκ των οποίων το 70% περίπου θα οδεύει προς τη Βουλγαρία για τις ενεργειακές αγορές πίσω από τα βόρεια σύνορά μας και το υπόλοιπο 30% θα διατίθεται προς κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Με το FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και εκείνο που ετοιμάζεται δυτικότερα στην ίδια περιοχή –βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης– και το οποίο έχει ως στόχο κυρίως τις αγορές πιο ψηλά, σε Μολδαβία, Ουκρανία, αλλά και σε Ουγγαρία, Σλοβακία κ.λπ., η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός προμηθευτής για εκατομμύρια νοικοκυριά, επιχειρήσεις και γενικότερα στις τοπικές οικονομίες.

Συνεισφέρει ταυτόχρονα στους ευρύτερους σχεδιασμούς σταδιακής ενεργειακής απεξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο –αργότερα και από το πετρέλαιο– και θωρακίζει γεωπολιτικά την ευαίσθητη περιοχή των συνόρων στον Εβρο, αλλά και την ευρύτερη Θράκη.

Το FSRU θα στέλνει με ποντισμένο αγωγό, που θα συνδέεται με το δίκτυο ΔΕΣΦΑ βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, το αέριο και από τους δύο κάθετους αγωγούς στην Κομοτηνή (IGB), παρακάτω στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και αργότερα μέσω του «σωλήνα» από τη Θεσσαλονίκη προς το Νεγκότινο της Βόρειας Μακεδονίας, ποσότητες επαναεριοποιημένου LNG προς τις χώρες της Βαλκανικής, ανακουφίζοντας τις αγορές και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Το δέσιμο της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα μέσω των λιμανιών της στη Μακεδονία – Θράκη θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό με τη σχεδιαζόμενη αντίστροφη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, διά του οποίου θα φθάνει το πετρέλαιο από τη Μεσόγειο στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ και το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου των στρατιωτικών αγωγών υγρών καυσίμων από τη Βόρεια Ελλάδα προς Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες χώρες-μέλη του, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων εξακολουθούν να εξαρτώνται έως ένα βαθμό από ρωσικά καύσιμα. Μια νέα πραγματικότητα ανατέλλει στο βόρειο τόξο της επικράτειας, ενισχύοντας τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Η παρουσία στα επίσημα εγκαίνια του FSRU, την άνοιξη, πολλών ηγετών κρατών της περιοχής είναι ενδεικτική του ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή