Το δύσκολο τελευταίο σκαλί

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα των ομοφύλων ζευγαριών για ισότητα στη γονιμότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να αποκτούν βιολογικά παιδιά, όπως τα ετερόφυλα ζευγάρια, σκοντάφτει πάνω στη γραμμή πυρός ενός εν εξελίξει πολιτισμικού πολέμου: είναι θεμιτό κάποιοι, όχι μόνο ζευγάρια ανδρών αλλά και γυναίκες που επιθυμούν για μη ιατρικούς λόγους να αποφύγουν την κύηση, να μπορούν να πληρώσουν (αδρά) ώστε να χρησιμοποιήσουν το σώμα ενός άλλου ανθρώπου;

Σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. απαγορεύεται ρητώς η παρένθετη μητρότητα ως μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στη χώρα μας επιτρέπεται με δικαστική απόφαση μόνο για γυναίκες που για ιατρικούς λόγους αδυνατούν να κυοφορήσουν, παντρεμένες ή ανύπαντρες, Ελληνίδες ή αλλοδαπές με προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί ο σχετικός ιατρικός τουρισμός από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.ά. Θα πυροδοτούσε ένα αντίστοιχο ρεύμα από το εξωτερικό –και υπόγειες διαδρομές χρήματος– η επέκταση της παρένθετης μητρότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια; Διότι, ούτε η αλτρουιστική παρένθετη μητρότητα, δηλαδή η ρητή απαγόρευση παροχής άλλου ανταλλάγματος πλην των ιατρικών εξόδων και της αποζημίωσης για σωματική καταπόνηση και αποχή από την εργασία στη γυναίκα που θα κυοφορήσει το παιδί άλλων, αποκλείει μια ενδεχόμενη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Στις ΗΠΑ, η εμπορική παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται. Εκεί –ή σε αναπτυσσόμενες χώρες με ελαστική ή ανύπαρκτη σχετική νομοθεσία– ζευγάρια ανδρών από την Ευρώπη αποκτούν βιολογικά παιδιά.

Είναι γενετικός ναρκισσισμός ή δικαίωμα το αίτημα των ομόφυλων ζευγαριών για βιολογική γονεϊκότητα; Είναι η παρένθετη μητέρα αναπαραγωγική μηχανή προς ενοικίαση ή συμμέτοχος στην πολυπόθητη οικογενειακή συνέχεια άλλων, όπως δήλωσε στον Guardian Αμερικανίδα που είχε κυοφορήσει δύο παιδιά για γκέι ζευγάρι Γάλλων;

Οι κοινωνίες αλλάζουν. Ολο και περισσότερα ομόφυλα ζευγάρια επιδιώκουν να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά, και «βιομηχανίες» θεραπειών γονιμότητας ανά τον κόσμο ανθούν. Τα αποκτηθέντα στο εξωτερικό παιδιά ομοφύλων ζευγαριών θα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα. Ομως θα απαγορεύεται να γεννιούνται εδώ. Μη συζητήσιμη προβάλλει η εξίσωση της υπογονιμότητας των γκέι ανδρών με την ιατρική υπογονιμότητα. Πίσω από τους φόβους για τη ροπή της χώρας στην υπερεκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης βρίσκονται ηθικά διλήμματα, απάτητα ευρωπαϊκά μονοπάτια, κοινωνικά στερεότυπα, πολιτικά κόστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή