Αβυσσος η δομή του κράτους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από πολλά χρόνια, τότε που όλοι νομίζαμε ότι τρέχουν από τα μπατζάκια, αναρωτηθήκαμε από τούτη εδώ τη στήλη σε τι χρειάζεται η δημιουργία του Συνηγόρου του Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Αυτός», γράφαμε, «είναι μια δεύτερη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή. Χωρίς να καταργηθεί η δεύτερη, πληρώνουμε έναν επιπλέον γραφειοκρατικό μηχανισμό…» («Καθημερινή», 19.7.2007).

Δεν πήραμε ποτέ απάντηση, ούτε κάποιος πολυσκοτίστηκε· στην Ελλάδα, γίνεται φασαρία μόνο όταν κλείνει κάποιος άχρηστος οργανισμός και ποτέ όταν ανοίγει. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ήταν ένας από τους 695 κρατικούς φορείς που είχε ιδρύσει η Ν.Δ. στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Σήμερα, για την προστασία του καταναλωτή, έχουμε την ανεξάρτητη αρχή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (Τομέας Προστασίας Καταναλωτή) και τούτη η κυβέρνηση πρόσθεσε τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ιδρυτικό νόμο της 4712/2020, είχε φτιαχτεί για άλλη δουλειά: «Την προστασία του καταναλωτή από επικίνδυνα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται και προσφέρονται στο εσωτερικό της χώρας, την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, μέσω της καταπολέμησης των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, τη δημιουργία υπεραξίας των εμπορικών σημάτων, την αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και την αύξηση των δημοσίων εσόδων».

Βεβαίως, σε αυτή τη διακυβέρνηση όλοι τσαλαβουτούν παντού. Το 2020 φτιάχτηκε η Αρχή Διαφάνειας, η οποία έκανε ελέγχους στα τσιπουράδικα για το αν τηρούνται τα μέτρα για την COVID, έβγαλε πόρισμα για το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα βρήκε όλα καλά με τις υποκλοπές. Το ίδιο έγινε και με τη ΔΙΜΕΑ. Από «την προστασία του καταναλωτή από επικίνδυνα παράνομα αγαθά» και την «προστασία της εθνικής ασφάλειας» (!) απλώθηκε και προστατεύει τους καταναλωτές γενικώς. Βεβαίως, είναι άβυσσος η δομή του κράτους. Μπορεί η ΔΙΜΕΑ να χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά που δεν κάνουν οι άλλοι. Κατά τον πρωθυπουργό, «έχουν ήδη γίνει δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ΔΙΜΕΑ. Εχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα» (11.12.2023). Τότε το ερώτημα είναι: γιατί δεν καταργούν τους άλλους;

Αυτή τη στιγμή, έχουμε μία ανεξάρτητη αρχή, ένα Συνήγορο, μια γενική γραμματεία (με ένα σκασμό γενικές διευθύνσεις από κάτω), συν μία Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς. Μόνο προκοπή στα ράφια δεν έχουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή