Αρμαγεδδών ή όχι…

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τρίτη, σε ομιλία του στο Lancaster House στο Λονδίνο, ο υπουργός Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς προειδοποιούσε πως «κινούμαστε από τον μεταπολεμικό σε έναν κόσμο προπολεμικό». Ο επικείμενος Αρμαγεδδών που προεξήγγειλε ο κ. Σαπς πέρασε ασχολίαστος από πολιτικούς της Δύσεως.

Λογικό, άλλωστε, αφού οι πάντες εύχονται το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τη Γάζα μάλλον θεωρητικώς, καθώς η ισχύς και η πρωτοβουλία ανήκουν αποκλειστικώς στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κάποιοι θα ειρωνευθούν τον κ. Σαπς πως πάσχει από το «σύνδρομο του Ουίνστον Τσώρτσιλ» που προειδοποιούσε μη εισακουόμενος για τον κίνδυνο της Γερμανίας επί Αδόλφου Χίτλερ και πως απλώς επιχειρεί να εξασφαλίσει μια αύξηση σημαντικότατη των κονδυλίων για την Αμυνα.

Αλλά ακόμη και εάν, ο μη γένοιτο, επαληθευθούν οι φόβοι του κ. Σαπς, τότε κάποιοι εμβριθείς περί τα ιστορικά θα ήταν δυνατόν να επικαλεσθούν την παροιμιώδη πλέον φράση στην εφημερίδα Spectator του 1711 πως «ακόμη και ένα σταματημένο ρολόι δείχνει τη σωστή ώρα δύο φορές την ημέρα».

Δεν είναι φυσικά μόνον η Βρετανία που υστερεί αμυντικά. Η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν περιέλθει σε ανάλογη, εάν όχι σε χειρότερη κατάσταση, ώστε μπορεί να υποστηριχθεί βασίμως ότι η εικόνα της Ευρώπης ουδέποτε ήταν τόσο αδύναμη από την εποχή της δεκαετίας του ’30. Ο κ. Μπάιντεν ευθύς μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου και πριν ακόμη εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο έσπευσε να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο». Ισως υπό την πίεση του δημοσιογράφου που έπαιρνε τη συνέντευξη. Και ενδεχομένως διότι η σύγκρουση με τον ηγέτη της άλλης πυρηνικής υπερδυνάμεως τον καθιστούσε de facto ηγέτη του ελευθέρου κόσμου.

Η πρώτη επίσκεψη –μετά από 25 χρόνια– της προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022 ερέθισε την Κίνα που υιοθέτησε μια σειρά αντιποίνων εναντίον τόσο της Ταϊβάν όσο και των ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν φέρεται ότι δεν υποστήριζε εκείνη την επίσκεψη, αλλά δεν την εμπόδισε, αν και μπορούσε.

Η δολοφονία πολιτών του Ισραήλ από τη Χαμάς και οι στρατιωτικές υπερβασίες των Ισραηλινών στη Γάζα, που είναι αδύνατον να μετριάσει η Ουάσιγκτον, ενέπλεξαν στην κρίση δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, αμφισβητώντας άμεσα την αμερικανική ισχύ στη Μέση Ανατολή και απειλώντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα διά της Ερυθράς Θαλάσσης, που πλήττει οικονομικά κυρίως την Ευρώπη.

Ισως να έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως οδηγούμαστε στο χείλος της αβύσσου. Μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών κ. Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σε 24 ώρες θα τερμάτιζε τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ενδεχομένως να είναι πλέον πολύ αργά. Ας μην απελπιζόμαστε, ωστόσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή