Προς τόνωση του ηθικού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Αμύνης Νίκου Δένδια πως θα προτείνει «να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχειρήσεως στην Ερυθρά Θάλασσα» προκάλεσε έκπληξη. Οπως επίσης και η τοποθέτηση στην οποία προέβη προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε., πως θα προσφέρει το στρατηγείο της Λαρίσης «ως στρατηγείο για τη συγκεκριμένη επιχείρηση». Προσφορά που έγινε τελικά δεκτή από τους ομολόγους του.

Το γεγονός, βεβαίως, ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν την ασφάλεια διάπλου των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εξαναγκάζει τους ηγέτες της Ε.Ε. να ενεργοποιηθούν. Ή, ακριβέστερα, να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι αναλαμβάνουν ρόλο προς εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από τη θαλάσσια αυτή λωρίδα. Οι δύο μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου που ανήκουν στην Ε.Ε. είναι αναμφισβήτητα η Γαλλία και η Ιταλία και όχι η Ελλάς, η οποία τώρα επιχειρεί να αναβαθμίσει το πεπαλαιωμένο επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού της.

Ο κ. Δένδιας δεν είναι πολιτικός που καταφεύγει σε υπερβολές. Ισως να εναρμονίσθηκε με τους υψηλούς τόνους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, λίγες ημέρες πριν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η Ελλάδα ασκεί πλέον ενεργό ρόλο στον δυτικό κόσμο», ενώ έως πολύ προσφάτως η χώρα μας ήταν «πυλώνας σταθερότητος στην περιοχή» και έως την Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη δεν αποφασίσαμε πόσα F-35 εντέλει θα προμηθευθούμε και αναβαθμίσθηκε ο ρόλος της Ελλάδος. Πέραν τούτου, από την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Ελλάς πάντοτε διεδραμάτιζε ένα ρόλο στην άμυνα της Δύσεως.

Οσο για τις ανησυχίες ορισμένων πως η κυβέρνηση εμπλέκεται ακόμη περισσότερο στην κρίσιμη αντιπαράθεση των ΗΠΑ και γενικώς της Δύσεως με τη Ρωσία ή, ακόμη, στην κόλαση του πολέμου στη Γάζα, αυτό ήδη έχει συμβεί προ πολλού. Αλλά όταν για διαφόρους λόγους παρατηρείται σύγχυση ή αποδιοργάνωση στο εσωτερικό της χώρας, προκύπτει η ανάγκη τονώσεως του ηθικού τόσο της κυβερνήσεως όσο και ευρύτερα των Ελλήνων πολιτών. Και αυτό επιχείρησαν να επιτύχουν με τις δηλώσεις τους οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας. Δεν είναι, άλλωστε, οι μόνοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή