Απλώς μία ακόμη «γκάφα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή, σε προεκλογική ομιλία του στο Λας Βέγκας, ενώπιον ευαρίθμου ακροατηρίου, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε έναν διάλογο που είχε το 2021 με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, που όμως έχει εγκαταλείψει τον μάταιο αυτόν κόσμο ήδη το 1996. «Είπα στο G7, μέλη του ΝΑΤΟ όλοι» ότι «η Αμερική επέστρεψε ξανά», είπε ο κ. Μπάιντεν και προσέθεσε: «Και ο Μιτεράν από τη Γερμανία –θέλω να πω από τη Γαλλία– με κοίταξε και είπε: ξέρετε τι… χμ… για τι… για πόσο καιρό επέστρεψε;». Στο σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε αμέσως επισυναπτόταν ένα πρώτο σχόλιο: «Εκπληκτικό, μπορεί να συνομιλεί με τους νεκρούς, αυτό είναι όντως χάρισμα».

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θέλησε να αξιοποιήσει πολιτικά το νέο ολίσθημα του κ. Μπάιντεν. «Ο κόσμος κινδυνεύει», αφού «ο κύριος κάτοχος των πυρηνικών κωδικών συνομιλεί με τον αποθανόντα πρόεδρο της Γαλλίας Μιτεράν».

Ουδείς από τους Δυτικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει οτιδήποτε. Αναμενόμενο, άλλωστε, αφού αποδέχθηκαν άνευ όρων τον κ. Μπάιντεν ως τον de facto και de jure ηγέτη του ελευθέρου κόσμου στη μάχη του εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων. Ο Λευκός Οίκος, στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο που εξέδωσε, απάλειψε το όνομα του Μιτεράν και προσέθεσε εντός αγκυλών το όνομα του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, ο οποίος μετείχε της συνόδου κορυφής του G7 τον Ιούνιο του 2021, στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κάποιοι έχουν ήδη σπεύσει να προεξοφλήσουν την πλήρη αποσύνθεση της αμερικανικής κυριαρχίας. Ας μην προτρέχουν, όμως. Οι αυτοκρατορίες δεν καταρρέουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν και οι άλλοι, που ανησυχούν μήπως διά τον φόβο κατισχύσεως του κ. Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου ο πρόεδρος Μπάιντεν επιχειρήσει διεύρυνση της εμπλοκής των ΗΠΑ και συμμάχων του στη Μέση Ανατολή, σε μία απέλπιδα προσπάθεια επιδείξεως αποφασιστικότητος και ισχύος.

Τίποτε δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθεί στην πολιτική. Και επειδή η ηγεσία της Ε.Ε. τελεί εις κατάστασιν πολιτικής υπνώσεως, θα ήταν σκόπιμο το όλο θέμα να αντιμετωπισθεί απλώς ως μία ακόμη «γκάφα» του κ. Μπάιντεν και, ως εκ τούτου, ευκαιρία στιγμιαίας ιλαρότητος των πολιτών του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή