Το ΚΚΕ και η ευτυχία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «επιδίωξη της ευτυχίας», ως θεμελιώδες δικαίωμα, υπάρχει στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και έχει υιοθετηθεί αρρήτως από όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Επομένως, ορθώς οι δυτικόφρονες της Βουλής (όσοι έχουν απομείνει) ψήφισαν υπέρ του πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλων. Ολοι έχουν δικαίωμα στην «επιδίωξη της ευτυχίας» χωρίς βλαπτικές συνέπειες σε τρίτους.

Αντιθέτως, στον κομμουνιστικό κόσμο (και σε ό,τι απέμεινε από αυτόν, π.χ. στο ΚΚΕ) η «επιδίωξη της ισότητας» είναι το βασικό πρόταγμα, ανεξαρτήτως της κατάστασης των ατόμων. Στον αιματηρό 20ό αιώνα τα κομμουνιστικά καθεστώτα επιδίωξαν την ισότητα όχι μόνο σε βάρος της ευτυχίας, αλλά τις περισσότερες φορές με ξόδι την ανθρώπινη ζωή.

Συνεπής κομμουνιστής ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας είπε στη Βουλή ότι «ο πιο σοβαρός λόγος άρνησής μας στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια ως πηγή κατοχύρωσης κοινής γονικής μέριμνας είναι η μεγάλη εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της υιοθεσίας» (15.2.2023). Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Η αγορά δημιουργεί ανισότητες. Η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της υιοθεσίας θα επιτρέπει σε όσους έχουν λεφτά να «αποκτήσουν την ευτυχία», σε αντίθεση με τους φουκαράδες που δεν θα έχουν ούτε στην υιοθεσία μοίρα. Ετσι, ο κ. Κουτσούμπας προέκρινε την κρατικοποίηση της στοργής: «Η στήριξη των απροστάτευτων παιδιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους με την ανάπτυξη και στελέχωση των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών».

Για χάρη του επιχειρήματος, ας ξεχάσουμε προς στιγμήν ότι υπάρχει κράτος εντεταλμένο να αποτρέψει την εμπορευματοποίηση ανθρώπων και παιδιών. Ας υιοθετήσουμε την παραδοχή ότι πράγματι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Γεννάται όμως μια αντίφαση από τη στάση του ΚΚΕ. Αν το πρόβλημα είναι η πιθανότητα εμπορευματοποίησης, τότε έπρεπε να ζητήσει την απαγόρευση των υιοθεσιών εν γένει. Ο ίδιος κίνδυνος που υπάρχει με τις τεκνοθεσίες των ομόφυλων ζευγαριών υπάρχει και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Συνεπώς ένα γνήσιο επαναστατικό κόμμα δεν θα σταματούσε στην καταψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Θα πάλευε για την κατάργηση αυτού του δικαιώματος ανεξαρτήτως φύλου. Ή φοβόμαστε την εμπορευματοποίηση ή δεν τη φοβόμαστε. Η επιδίωξη της οικονομικής ισότητας δεν πρέπει να οδηγεί σε άλλες ανισότητες, όπως με βάση το φύλο.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει κάποτε ότι «το εγγενές ελάττωμα του καπιταλισμού είναι η άνιση κατανομή της ευλογίας του. Η εγγενής αρετή του σοσιαλισμού είναι η ίση κατανομή της μιζέριας του». Το ΚΚΕ –διά του… ρεφορμισμού του σε ό,τι αφορά τον γάμο και την υιοθεσία– αποτυγχάνει και στο δεύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή