Ερανος για το Βρετανικό Μουσείο

Ερανος για το Βρετανικό Μουσείο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζω ότι το Βρετανικό Μουσείο προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την ανακαίνισή του. Το γερασμένο κτίριο φαίνεται ότι μπάζει από παντού. Τα Γλυπτά του Φειδία προστατεύονται από τις σταγόνες της βροχής με μια νάιλον μεμβράνη, εξαιρετικής ποιότητος, δεν έχω αντίρρηση. Κάπως έτσι αιτιολογούν την οργάνωση της επίδειξης μόδας του κ. Ερντέμ. Το ελληνικό κράτος μπορεί να τους βοηθήσει να μη γελοιοποιούνται. Τα Γλυπτά δεν έπαθαν τίποτε με την επίδειξη μόδας. Eχουν αντέξει και σε χειρότερα στους αιώνες της ζωής τους. Εξάλλου όπως είδαμε στη φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο της κ. Χίσλοπ στη χθεσινή «Κ», οι παριστάμενοι, μαγεμένοι από την παρέλαση των ζόμπι, τους είχαν γυρισμένη την πλάτη. Ας οργανώσουμε έναν έρανο, ένα Τάμα του Εθνους για να συγκεντρώσουμε χρήματα για την ανακαίνιση του μουσείου. Προκειμένου να αφήσουν στην ησυχία των αιώνων που τα περιβάλλει τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης. Και να μην αναγκάζεται το πτωχό μουσείο να ξεπουλάει την αξιοπρέπειά του σε παρελάσεις ζόμπι με πρόσχημα την Κάλλας και τη Μήδεια και το κάθε τρέχα-γύρευε της μετανεωτερικότητας. Εδώ ο Ιντί Αμίν Νταντά είχε ζητήσει από τον λαό της Ουγκάντας να βοηθήσει την Αγγλία στην οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’70. Το ντοκιμαντέρ δείχνει μια τεράστια ουρά από ανθρώπους. Αλλος κρατάει μια κατσίκα, άλλος ένα τσουβάλι, άλλος ένα καλάθι με λαχανικά.

Ας φανούμε γενναιόδωροι. Ας συντρέξωμεν τους αναξιοπαθούντας αδελφούς στις δύσκολες στιγμές που περνούν προκειμένου να διασώσουν την αξιοπρέπειά τους. Κι αν αρνηθούν τη βοήθεια –τους έχω ικανούς– θα μπορούμε να πούμε ότι εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να κρατήσουν τα Γλυπτά μας, όμως αυτοί δεν θέλουν. Τουλάχιστον θα τους έχουμε δώσει την ευκαιρία να θεραπεύσουν το σύμπλεγμα ανωτερότητας που το έχουν κληρονομήσει από το παρελθόν τους – η Βουλή των Λόρδων της συνείδησής τους. Τα Γλυπτά του Φειδία δεν τους ενδιαφέρουν πραγματικά. Ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ, πρώην διευθυντής του μουσείου, είχε δηλώσει ότι το σημαντικότερο έκθεμα ήταν μια πολυθρόνα φτιαγμένη από τα όπλα του εμφυλίου στη Μοζαμβίκη. Τα Γλυπτά του Φειδία τα έβλεπε όπως οι θεατές στην επίδειξη του κ. Ερντέμ. Πριν από μερικούς μήνες ο κ. Σούνακ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη για να μη συζητήσει το «θέμα». Δεν ήθελε να υποχωρήσει στο σύμπλεγμα της υπεροχής του. Και τώρα ήρθε η επίδειξη μόδας. Ετσι όπως πάνε, στο τέλος θα αντιμετωπίζουμε τον λόρδο Ελγιν ως φιλέλληνα. Τουλάχιστον αυτός αναγνώριζε την αξία των Γλυπτών. Οι απόγονοί του τα χρησιμοποιούν ως εργαλείο υπεροχής. Το ουσιώδες γι’ αυτούς είναι να μας σκάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή