Γάζα και Δύση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση των ΗΠΑ να θέσουν «βέτο» την περασμένη Τρίτη σε σχέδιο ψηφίσματος που είχαν καταθέσει αραβικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για «άμεση εκεχειρία στη Γάζα» δεν εξέπληξε. Και ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες η μόνη χώρα του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας –πέντε μονίμων και άλλων δέκα με διετή θητεία– που καταψήφισε την πρόταση των αραβικών χωρών.

Αλλά μία χώρα ηγέτιδα του Ελευθέρου Κόσμου οφείλει να έχει εξοικειωθεί με την ιδέα πως θα υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει, έστω και μόνη, να υπερασπισθεί τα μείζονα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσεως, όπως αυτή τα εννοεί και τα ορίζει.

Και εάν κάποια κράτη αραβικά, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, επίσης ανησυχούν για την ασφάλεια και τη σταθερότητά τους, λόγω των στρατιωτικών υπερβασιών της κυβερνήσεως του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Γάζα, αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αργότερα ο όποιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οταν θα έχει συντριβεί η Χαμάς. Ασχέτως του όποιου κόστους σε ανθρώπινες ζωές αμάχων Παλαιστινίων. Κάποιοι θα υποστηρίξουν πως είναι και το ζήτημα των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με ό,τι συνεπάγεται το γεγονός.

Η υποστήριξη του αραβικού ψηφίσματος από τη Γαλλία εντάσσεται στο πλαίσιο των ελαφρών διαφοροποιήσεων των Παρισίων από την Ουάσιγκτον. Εκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε η αποχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μόνον που την προηγουμένη των διαδραματισθέντων στον ΟΗΕ, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Ουίλιαμ και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, προέβη –ασθενούντος του πατρός του– σε μία δήλωση για το Παλαιστινιακό. «Ανησυχώ βαθύτατα για το τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές του πολέμου στη Μέση Ανατολή, από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Εχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί. Οπως και άλλοι, θα ήθελα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος όσο το δυνατόν ταχύτερα», είπε ο πρίγκιπας διάδοχος.

Η δήλωση του Ουίλιαμ τελούσε εν γνώσει του Φόρεϊν Οφις, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήριζε «μετρημένη» την έκκληση του διαδόχου για τέλος της συγκρούσεως, τονίζοντας πως είναι σύμφωνη με την πολιτική της κυβερνήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συντηρητικοί βουλευτές και σχολιογράφοι επέκριναν με δριμύτητα την τοποθέτηση του πρίγκιπα ως «επικίνδυνη παρέκκλιση» από την τακτική μη αναμείξεως του Στέμματος στην πολιτική. Αντιθέτως, ο Μεγάλος Ραββίνος σερ Εφραίμ Μίρβις συμφώνησε με τη δήλωση «συμπόνιας» του Ουίλιαμ για τις ανθρώπινες απώλειες.

Δεν είναι φυσικά πρώτη φορά που το Στέμμα τοποθετείτο διακριτικά ακόμη και σε θέματα πολιτικής σε αυτήν τη χώρα. Οταν το 1926 η συντηρητική κυβέρνηση του κόμη Μπάλντουιν αποφάσισε να περικόψει περαιτέρω τους μισθούς των ανθρακωρύχων, προκαλώντας τη μεγαλύτερη απεργία 1,7 εκατομμυρίων, που απειλούσε με παράλυση τη χώρα, ο βασιλεύς Γεώργιος Ε΄ είχε δηλώσει: «Προσπαθήστε να ζήσετε με το μεροκάματό τους και στη συνέχεια να τους κρίνετε».

Και εν πάση περιπτώσει, η δήλωση του Ουίλιαμ δεν αποτέλεσε πολιτική παρέμβαση. Εκλογές όμως επίκεινται στη Βρετανία και το ενδεχόμενο μιας ήττας των Συντηρητικών είναι αιτία νευρικότητος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή