Η υποτιθέμενη συναίνεση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή είναι μια συζήτηση που κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνεται. Και όμως, κάθε φορά που έρχεται στην επικαιρότητα μια αποτρόπαια είδηση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμφανίζεται στον δημόσιο διάλογο το θέμα της –υποτιθέμενης– συναίνεσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων, η οποία βρίσκει συχνά φιλόξενο στασίδι σε τηλεοπτικά ΜΜΕ. Προφασίζονται «έρωτα», ισχυρίζονται ότι δεν άσκησαν βία και ότι δεν απείλησαν, ότι το ανήλικο θύμα δεν έφερε αντιρρήσεις.

Η αναπαραγωγή αυτών των θέσεων, χωρίς αντίλογο, οδηγεί στον επανατραυματισμό των θυμάτων και τοποθετεί το ζήτημα σε λάθος βάσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση από ανηλίκους σε αυτές τις υποθέσεις. Ακόμη κι αν δεν έχει ασκηθεί φυσική βία, η σεξουαλική κακοποίηση είναι αποτέλεσμα μιας άκρως χειριστικής συμπεριφοράς του θύτη. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες καταχρώνται την εμπιστοσύνη των γονέων και προσπαθούν να κάμψουν τις αντιστάσεις του θύματός τους με έμμεσες ή άμεσες απειλές, ασκώντας ψυχολογική πίεση και βία.

Ακόμη κι αν δεν έχει ασκηθεί φυσική βία, η σεξουαλική κακοποίηση είναι αποτέλεσμα μιας άκρως χειριστικής συμπεριφοράς του θύτη.

Τον Ιούνιο του 2022, ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών μια δίκη που θεωρήθηκε η πρώτη του ελληνικού #MeToo. Η Αμαλία Προβελεγγίου, 23 ετών τότε, κατέθετε κεκλεισμένων των θυρών κατά του πρώην προπονητή της στην ιστιοπλοΐα. Είχε ξεκινήσει τις ασελγείς πράξεις εις βάρος της όταν εκείνη ήταν μόλις 11 ετών. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει τότε την ενοχή του 39χρονου προπονητή για κατάχρηση σε ασέλγεια και βιασμό κατ’ εξακολούθησιν. Εκανε λόγο για «θρασύτατες και απάνθρωπες πράξεις». Τελικά ο δράστης απαλλάχθηκε από το δικαστήριο για το σκέλος του βιασμού και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια. Τότε είχαν μειοψηφήσει για το σκέλος του βιασμού η πρόεδρος της έδρας και μία σύνεδρος. «Σκέφτηκα ποιοι δεν ήταν υπέρ μου, οι ένορκοι, που αντικατοπτρίζουν και την κοινωνία», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην «Κ» η Αμαλία.

Η ιστορία της, η επώδυνη προσπάθειά της να διαχειριστεί την εμμονική πίεση των ΜΜΕ και τη διαδικασία της δίκης, καθώς και η στήριξη που έλαβε από την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, ξετυλίγονται στο ντοκιμαντέρ «Tack» της Βάνιας Τέρνερ. Η υπόθεση ποινικά δεν έχει κλείσει, καθώς θα ακολουθήσει η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.

Με αφορμή άλλη υπόθεση, εκείνη του Κολωνού, που εκδικάζεται αυτές τις ημέρες, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων επανέλαβε σε ανακοίνωσή της όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: «Θεωρούμε ως ηθικά απορριπτέα όσο και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη με ενήλικο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή