Μύηση των «μικρών» στον σκληρό κόσμο των χούλιγκαν

Μύηση των «μικρών» στον σκληρό κόσμο των χούλιγκαν

Η Αναστασία Τσουκαλά, ομότιμη καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay, μελετάει από το 1989 το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και εξηγεί στην «Κ» πώς μυούνται οι «μικροί» στον κόσμο των χούλιγκαν

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους είχαν αναθέσει συγκεκριμένες αποστολές. Κάποιος έσπαγε πέτρες και προμήθευε με αυτές τους υπόλοιπους χούλιγκαν, άλλοι λίγες ώρες νωρίτερα είχαν γεμίσει με βενζίνη μπουκάλια του μισού λίτρου και κατασκεύαζαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετώντας δυναμίτες. Οι νεότεροι οπαδοί του Ολυμπιακού που συμμετείχαν στα επεισόδια στου Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, περιγράφονται από την αστυνομία ως η «δύναμη κρούσης». Είναι οι «μικροί» που ακολουθούσαν τις εντολές των «μεγάλων» της κερκίδας.

Από τα 168 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της αστυνομίας οι μισοί βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 16-22 ετών. Ανάμεσά τους και 14 ανήλικοι. Σύμφωνα με την έρευνα της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, τα φερόμενα ως ηγετικά στελέχη της «Θύρας 7» μοίραζαν προσκλήσεις της ΠΑΕ στους «μικρούς» για να εισέρχονται δωρεάν στο γήπεδο, ενώ τους έδιναν και μικρά «φιλοδωρήματα» όποτε τους έστελναν για διάφορα θελήματα.

Στα επεισόδια στου Ρέντη οι περισσότεροι εκ των ανηλίκων πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, ενώ ένας φέρεται να κρατούσε αναδιπλούμενο σουγιά. Για τη ρίψη της φωτοβολίδας που τραυμάτισε θανάσιμα τον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη κατηγορείται ένας 18χρονος, στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο 16χρονος αδελφός του. Πώς μυούνται έφηβοι και νεαροί στην οπαδική βία και πώς εισχωρούν στον σκληρό κόσμο των χούλιγκαν;

Η κλιμάκωση των δοκιμασιών από τους «μεγάλους», οι προσκλήσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και τα «φιλοδωρήματα».

Η Αναστασία Τσουκαλά, ομότιμη καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay, μελετά από το 1989 το φαινόμενο του χουλιγκανισμού. Οπως παρατηρεί, το μοτίβο ένταξης νέων μελών δεν διαφέρει ιδιαίτερα μεταξύ των ομάδων. Εξηγεί ότι οι νέοι αναζητούν μια κοινωνική ταυτότητα εκτός οικογένειας και σχολείου και οι κερκίδες μετατρέπονται σε νέο χώρο αναφοράς. «Αυτό αρχικά εδραιώνεται με σχέσεις καθαρά συναισθηματικές και ψυχολογικές εκ μέρους του εφήβου. Εντός του συνδέσμου έπειτα, εάν θέλει να θεωρηθεί οργανωμένος οπαδός, θα χρειαστεί να διαγράψει μια σταδιακή διαδικασία μύησης, η οποία δεν διαφοροποιείται ουσιωδώς από τη διαδικασία που βλέπουμε σε συμμορίες όταν στρατολογούν νέα μέλη», λέει η κ. Τσουκαλά.

Συνήθως ο νέος βρίσκεται υπό την εποπτεία κάποιου μεγαλύτερου και του ανατίθενται μικρότερες και πιο εύκολες αποστολές για να μετρηθεί η ικανότητα ή η ευστροφία του. «Εφόσον δείξει καλά δείγματα οι αποστολές αναβαθμίζονται», τονίζει η κ. Τσουκαλά. Αυτή η μυητική διαδικασία ενδέχεται να περιλαμβάνει αποστολές όπως τη ρίψη φωτοβολίδων, ή τη συμπλοκή με αντίπαλους οπαδούς και τον τραυματισμό κάποιου ενώπιον μαρτύρων. Εάν ο νέος δεν ακολουθήσει αυτές τις υποδείξεις μπορεί να περιθωριοποιηθεί μέχρι να κοπεί τελείως ο δεσμός με τους οργανωμένους.

Οπως παρατηρεί η κ. Τσουκαλά, στον βαθμό που τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα ενδεχομένως εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες εκτός γηπέδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποια στιγμή και ο μυημένος έφηβος ίσως προσκληθεί για να συμμετάσχει σε αυτές.

Πάντως δεν είναι εύκολη υπόθεση να σκιαγραφήσει κάποιος το προφίλ των «μικρών». Η ομότιμη καθηγήτρια παρατηρεί ότι συνήθως δεν υπάρχει ταξικό ούτε ιδεολογικό πρόσημο σε αυτές τις περιπτώσεις. «Στο εξωτερικό που έχουμε περισσότερες μελέτες για το προφίλ των βίαιων οπαδών, έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι είναι από τα λαϊκά στρώματα, τα οποία διαφέρουν από χώρα σε χώρα», λέει η κ. Τσουκαλά. «Ωστόσο βλέπουμε ότι σε αυτές τις ομάδες υπήρχε σε κάθε χώρα και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό από τις ανώτερες αστικές τάξεις. Μπορεί σε αυτές τις περιπτώσεις να μην προσδοκούσαν οικονομικά οφέλη, αλλά γοητεύονταν από τη βία και την άσκηση εξουσίας».

Ενδεχομένως ορισμένοι να αποζητούν τη βία ακόμη και εκτός του πλαισίου της ομάδας που υποστηρίζουν. Είναι ενδεικτική η περίπτωση ενός ανήλικου που περιλαμβάνεται στη δικογραφία με τους χούλιγκαν του Ολυμπιακού. Τον Οκτώβριο του 2023 είχε συλληφθεί στη Νέα Ιωνία, όπου η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα θα αντιμετώπιζε το Ηράκλειο. Ο έφηβος βρισκόταν σε μια ομάδα άνω των 60 ατόμων οι οποίοι κρατούσαν ρόπαλα και όδευαν προς το γήπεδο. Δεν ήταν ο μόνος ανήλικος ανάμεσά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή