Το κράτος αποζημιώνει «ΤΕΙτζήδες»

Το κράτος αποζημιώνει «ΤΕΙτζήδες»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα καλείται να καταβάλει το κράτος σε 25 αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας «για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την παράνομη παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των εν λόγω Τμημάτων ΤΕΙ», όπως ορίζει τελευταία απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Το «κόστος» για τον κρατικό κορβανά ήταν 53.625 ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό ποσό που έχει κληθεί να καταβάλει έως τώρα το Δημόσιο σε πτυχιούχους των δύο τμημάτων, οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας esos.gr, μόνο σε μία ημέρα –στις 28 Δεκεμβρίου 2023– το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πέντε αποφάσεις για την καταβολή συνολικού ποσού 179.000 ευρώ σε πτυχιούχους, ύστερα από ισάριθμες δικαστικές αποφάσεις. Επίσης, έχει κριθεί ότι όσο η πολιτεία δεν απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα στους μηχανικούς των ΤΕΙ, εκείνοι μπορούν να κάνουν αγωγή αποζημίωσης, αφού δεν μπορούν να αξιοποιήσουν επαγγελματικά το πτυχίο τους.

Τα Τμήματα Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων του ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας ιδρύθηκαν το 1999 και 2006, αντίστοιχα, και το πρόβλημα ανέκυψε διότι για κανένα από τα δύο τμήματα δεν ορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Και όταν εκδόθηκαν δύο σχετικά προεδρικά διατάγματα, στη μία περίπτωση η ηγεσία του συναρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας δεν υπέγραψε και στη δεύτερη το Συμβούλιο της Επικρατείας το έκρινε μη νόμιμο.

Εχουμε φτάσει 25 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και οι φοιτητές τους εξακολουθούν να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Η ευθύνη ανήκει σε όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ) που για τα μικροκομματικά συμφέροντά τους ίδρυσαν ΤΕΙ σε κάθε πόλη ή τα «αναβάθμισαν» σε «τάχα» πανεπιστήμια, αλλά ουδέποτε είχαν τα κότσια να τα βάλουν με ισχυρές συντεχνίες μηχανικών και να αποδώσουν στους «ΤΕΙτζήδες» αυτό που οφείλει ένα ευνομούμενο, σοβαρό κράτος στους πολίτες του. Το θέμα απαιτεί λύση, πολιτικά συναινετική, διότι όλοι έχουν ευθύνη για τη δημιουργία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή