Οι φρουροί της δημαρχίας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, δεν μπορείς πλέον να μιλήσεις χωρίς μια κάποια ανασφάλεια. Ο νεόκοπος πολιτικός έχει επιστρατεύσει επιτυχώς τη συριζαϊκής έμπνευσης αμυντικοεπιθετική επίκληση στη «μονταζιέρα», η λειτουργία της οποίας έγκειται στο να ακυρώνει την κριτική, εξισώνοντάς τη με την προπαγάνδα. Ετσι, οτιδήποτε δυσαρεστεί τον δήμαρχο, ακόμη και η αναπαραγωγή των λεγομένων του από κάποια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καταγγέλλεται ως δεξιά εκστρατεία σπίλωσης. Οχι τυχαία: η πολιτική αγορά περιλαμβάνει άφθονους ψηφοφόρους πρόθυμους να πλειοδοτήσουν σε υστερικά αφηγήματα καταδίωξης, επομένως η τεχνική αποδεικνύεται αλάνθαστη. Η σκέψη πως το «σάπιο σύστημα» κυνηγάει την «αντισυστημική φρεσκάδα» είναι πολύ πιο ελκυστική από τη σκέψη πως κάποιος, ανεξάρτητα από συστήματα και αντισυστήματα, απλώς δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Δεν είναι όμως μόνο ο δήμαρχος, αλλά και οι «φρουροί» του που εχθρεύονται τον αντίλογο: το ετερόκλητο αντιμπακογιαννικό μέτωπο βιάστηκε να επενδύσει πολλά στον Χάρη Δούκα, επομένως και μόνον η υποψία ότι ο νέος δήμαρχος μπορεί τελικά να μην είναι ο πολιτικός θαυματοποιός που πολλοί με προθυμία πίστεψαν (οι ίδιοι που πείστηκαν ότι θα κατεβάσει πέντε βαθμούς τη θερμοκρασία της πόλης) είναι αρκετή για να προκαλέσει το άγχος της διάψευσης. Εύλογα αναρωτιέται κάποιος: τι μπορούμε να προσάψουμε στον Δούκα για να γίνει κατανοητό ότι είναι η πολιτική του και όχι το πρόσωπό του που μας απασχολεί, και από ποιον ζητάμε την άδεια;

Τα γραμμάτια

Η αναβολή της προγραμματισμένης συναυλίας υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ είναι πραγματικό γεγονός ή προϊόν μονταζιέρας; Μάλλον πραγματικό. Το βίντεο, πάντως, το είδαμε: οι εκπρόσωποι της Αριστεράς πρώτα χαρακτηρίζουν το Ισραήλ κράτος-δολοφόνο (το Ισραήλ εν όλω, όχι την κυβέρνησή του) μπροστά στον ατάραχο δήμαρχο, κι έπειτα τον απειλούν ότι αν δεν ακυρώσει τη συναυλία, θα την ακυρώσουν αυτοί διά των αυθόρμητων διαδηλωτών τους. Ο δήμαρχος σκιάζεται, αλλά αντιμετωπίζει την ωμή επίθεση στο αξίωμά του ως φυσιολογικό γεγονός. Ξέρει ότι δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στις πολιτικές δυνάμεις που του εξασφάλισαν την εκλογή του· δεν θα μπορούσε να αντέξει τον πόλεμό τους. Επιπρόσθετα, διακατέχεται από τον φόβο μήπως χαρακτηριστεί δεξιός, μήπως εξοβελιστεί δηλαδή από το εκλεκτό αντιμπακογιαννικό κλαμπ στο οποίο εντάχθηκε για να υπάρξει πολιτικά. Επιρρίπτει, λοιπόν, την ευθύνη της συναυλίας στην προηγούμενη δημοτική αρχή, λες και πρόκειται για κολάσιμη πράξη που οφείλει να αποκηρύξει, και λίγο αργότερα την αναβάλλει (η αναβολή μοιάζει περισσότερο με ακύρωση) για «λόγους ασφαλείας». Εν τω μεταξύ, οι λόγοι ασφαλείας είναι στην πραγματικότητα το προϊόν ενός εκβιασμού τον οποίο ο ίδιος νομιμοποίησε, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ισως μάλιστα μπορούν να αποδοθούν σε κάποια δόλια μονταζιέρα, αν κανείς τα επισημάνει.

Αχρηστεύοντας τη μονταζιέρα

Ο δογματισμός του δημάρχου, η εξάρτησή του από τις καθεστωτικές δυνάμεις των άκρων και η πορεία του στο επικίνδυνο μονοπάτι του αριστερίστικου κομφορμισμού θα μπορούσαν να αγνοηθούν, αν τουλάχιστον υπήρχε ένα στοιχειώδες όραμα για την πόλη· αν ο δήμαρχος, πέρα από τη θωπεία των στερεοτύπων που υπηρετεί, επιδιδόταν και σε πραγματικό έργο, αντιληπτό στην καθημερινότητα των δημοτών. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι μεγαλεπήβολο· ας είναι όμως κάτι δραστικό: επιχειρήσεις συχνής κι εκτεταμένης καθαριότητας, αντιγκράφιτι ενέργειες, αφαίρεση αφισών, φροντίδα και επαύξηση του αστικού πρασίνου κ.λπ. Προς το παρόν, φαίνεται ότι ο Χάρης Δούκας έχει περισσότερο ιδεολογική παρά πρακτικά πολιτική ατζέντα. Οι πρωτοβουλίες αγνοούνται· μείναμε στην ακαδημαϊκή θεωρητικολογία, στις αγαθές προθέσεις και στις δημόσιες σχέσεις. Ως προς αυτό, οι φρουροί της δημαρχίας δεν έχουν πολύ πρωτότυπες εξηγήσεις: «Μέσα σε τρεις μήνες, ο νέος δήμαρχος δεν μπορεί να ανατρέψει παθογένειες δεκαετιών», λένε με τον κλασικά επιεική τρόπο που οι φίλοι υπερασπίζονται φίλους. Σύμφωνοι. Πόσους μήνες θέλει ο δήμαρχος; Οι πολίτες δεν ζητούν θαύματα, ούτε καν από αυτούς που υπόσχονται πολλά. Λίγη δουλειά θέλουν να δουν. Αυτή είναι που θα αχρηστεύσει μια για πάντα τη μονταζιέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή