Εσχατολογικός πόλεμος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι μήνες μετά την αποτρόπαια δολοφονία 1.200 Ισραηλιτών από ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, τη δυσανάλογη αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που ακολούθησε και είχε ως συνέπεια τον θάνατο 33.000 Παλαιστινίων –αμάχων στη συντριπτική πλειονότητά τους–, η επίθεση εναντίον ανθρωπιστικής αποστολής βοηθείας στη Γάζα προκάλεσε έντονη δυσφορία σε κάποιες χώρες της Δύσεως.

Ισως διότι μεταξύ των θυμάτων της ισραηλινής επιθέσεως περιλαμβάνονται τρεις Βρετανοί πρώην πεζοναύτες, ενώ μεταξύ των συνοδών της ανθρωπιστικής αποστολής περιλαμβάνονταν άτομα καταγόμενα από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία – δύο χώρες που ενθέρμως στηρίζουν το Ισραήλ. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο βασιλεύς Κάρολος Γ΄, που δίδει μια μάχη σκληρή με τον καρκίνο, ζήτησε να ενημερώνεται διαρκώς περί της ανθρωπιστικής διαστάσεως του θέματος.

Με αυτά και με αυτά, έφτασε η Δύση στο σημείο να προσβλέπει στην παραίτηση του κ. Νετανιάχου από την πρωθυπουργία, δίχως να έχει τη δυνατότητα και φυσικά τη θέληση να την επιβάλει, ελπίζοντας απλώς ότι εν τέλει θα το πράξει ο ίδιος αυτοβούλως. Ματαίως θα αναμένουν.

Το κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε μετά το μείζον και όντως ειδεχθές έγκλημα του ολοκαυτώματος, η μνήμη του οποίου παραμένει ανεξίτηλη και καθορίζει τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας αυτής της χώρας.

Σε ομιλία του κατά τη σύνοδο μελών του ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του 2015, ο Γιδεών Λεβύ, στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες κατά το παρελθόν, ανέφερε ότι «η Γκόλντα Μέιρ είχε πει πως έπειτα από το ολοκαύτωμα οι Εβραίοι έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν».

Πριν από χρόνια, το 2002, η Σουλανίντ Αλόνι, που είχε διατελέσει υπουργός πέντε φορές στο διάστημα 1974-1996, έδωσε μία άλλη εκδοχή της ρήσεως της Μέιρ, ότι «μετά τη δίκη του Αϊχμαν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε». Λείπει η αναφορά στο ολοκαύτωμα.

Στην ίδια ομιλία της στο Τελ Αβίβ, η Αλόνι αναφέρθηκε σε δήλωση του πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπέγκιν κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Λιβάνου, όταν είχε υποστηρίξει ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας πει τι να κάνουμε και ασφαλέστατα όχι εκείνοι που βομβάρδισαν τη Δρέσδη», εννοώντας τους Συμμάχους.

Στις 23 Οκτωβρίου 2023 ο κ. Νετανιάχου μιλώντας σε Ισραηλινούς στρατιώτες ανέτρεξε στο Βιβλίο Βασιλειών Α΄ της Παλαιάς Διαθήκης, όπου ο Σαμουήλ διατάσσει τον Σαούλ να αποκτείνει τους Αμαληκίτες, προαιώνιο εχθρό του Ισραήλ «από ανδρός έως γυναικός και από νηπίου έως θηλάζοντος…».

Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι ένα στρατηγικό σκακιστικό παιχνίδι. Είναι ένας πόλεμος εσχατολογικός. Μία αποστολή, με στόχο τη λύση ενός δράματος, που έχει αρχίσει από τα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται έως σήμερα.

Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν την Πέμπτη, όταν συνέδεσε την αμερικανική πολιτική εφεξής με τη συμμόρφωση του κ. Νετανιάχου συμφώνως με τις ανθρωπιστικές προϋποθέσεις που θέτει η Ουάσιγκτον στη Γάζα, έχει ενδιαφέρον. Εκείνο που μετράει, όμως, είναι εάν θα έχει αποτέλεσμα διαρκείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή