Ενα κασκόλ για την ειρήνη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές και αλλεπάλληλες ήταν οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ πριν από τη φονική επιδρομή της Χαμάς στις 7.10.2023. Απαίτησή τους η προστασία της δημοκρατίας από τη «δικαστική μεταρρύθμιση» που προωθούσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Υπόδικος για υποθέσεις διαφθοράς ο «Μπίμπι», έσυρε κυνικά τη χώρα του στον διχασμό, κάνοντας «άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία», όπως τον κατηγορούσε το Κίνημα για Χρηστή Διακυβέρνηση, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μαζικές και αλλεπάλληλες είναι και τώρα οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ, έπειτα από έξι εμπόλεμους μήνες, που μετέτρεψαν τη Λωρίδα της Γάζας σε Δρέσδη, με 26.000.000 τόνους ερειπίων να κατακαλύπτουν το τεράστιο νεκροταφείο. Πάνω από 33.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Πάνω από 1.000.000 οι άστεγοι. Τα 3/4 του πληθυσμού εκτοπίστηκαν από την εστία τους, που ίσως ανήκει στο 65% των κατεστραμμένων σπιτιών. Με πρόσχημα μια πανταχού παρούσα Χαμάς, καταστράφηκε το 84% των υποδομών υγείας. Οι μισοί επιζώντες ζουν στα όρια του λιμού, αφού το Ισραήλ τούς επιτίθεται και με το όπλο της πείνας, για να κάμψει το φρόνημά τους. Επιπλέον, δεκάδες νεογέννητα Παλαιστινιάκια πεθαίνουν επειδή ελάχιστες λειτουργικές θερμοκοιτίδες απέμειναν. Πλην όμως, τα πλανητικού βεληνεκούς ΜΜΕ δεν συγκινούνται. Αντίθετα, το 1991 βομβάρδισαν την οικουμένη με την καταφανώς χαλκευμένη «είδηση» ότι οι Ιρακινοί σκοτώνουν μωρά στις θερμοκοιτίδες των μαιευτηρίων του Κουβέιτ. Και εγένετο πόλεμος.

Με τον ΟΗΕ μπλοκαρισμένο από τα αμερικανικά βέτο και τον γενικό γραμματέα του να υβρίζεται από τον Νετανιάχου· με την Ε.Ε. να εξαντλεί με αναρτήσεις στο Χ (τουίτερ) την αγανάκτηση που λέει ότι της προκαλούν οι απανωτές «υπερβολές» των Ισραηλινών, όπως η δολοφονία εφτά μελών της ΜΚΟ «Κεντρική Κουζίνα του Κόσμου»· με το κίνημα ειρήνης ανά τον κόσμο αναιμικό, ίσως η μόνη ελπίδα είναι οι δημοκρατικοί Ισραηλινοί. Οι βαλλόμενοι σαν εθνοπροδότες, που έχουν το ηθικό σθένος να διαδηλώνουν κατά του «στρατηλάτη» Νετανιάχου, θεωρώντας τον «εμπόδιο σε μια συμφωνία για τους ομήρους», αλλά και «υπεύθυνο για την 7η Οκτωβρίου με κάθε δυνατό τρόπο».

Στο Τελ Αβίβ η 72χρονη Νουρίτ Στάινφελντ κι άλλες γυναίκες μαζί της πλέκουν ένα ερυθρόλευκο κασκόλ: το κόκκινο, εξηγούν, συμβολίζει την οργή, το λευκό την ειρήνη, αλλά και την ατέρμονη αναμονή. Θέλουν να φτάσει το κασκόλ τους τα 70 χιλιόμετρα, όσο απέχει η Κνεσέτ από τη Γάζα. Μακάρι να μη χρειαστεί να πλέξουν και τ’ αγγόνια τους και τα δισέγγονά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή