Τα φαντάσματα του Βορρά

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Η παρατηρούμενη αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών κομμάτων που τοποθετούνται στα δεξιά της Ν.Δ. ήταν αναμενόμενη –ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα– και διακριτή πλέον αιτία νευρικότητος στην κυβερνητική παράταξη, που επιχειρεί να ανακόψει τη δημιουργηθείσα τάση εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Το θέμα δεν είναι βεβαίως τι ποσοστό θα εξασφαλίσει κάθε κόμμα στις εκλογές αυτές, που ούτως ή άλλως δεν θα κρίνουν το μέλλον της παρούσης κυβερνήσεως. Αλλά το γεγονός ότι αναδεικνύονται στοιχεία διαφοροποιήσεως ή εκδηλώνονται ιδιαίτερες «ευαισθησίες» σε μία γεωγραφικώς εκτεταμένη περιοχή, με το ελλαδικό πολιτικό προσωπικό να επιδίδεται σε ασκήσεις διαρκούς προσαρμογής.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον βασικό εθνικό κορμό, η Βόρειος Ελλάδα συνορεύει με χώρες της Βαλκανικής, που μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων έχουν εισέλθει σε φάση εθνικιστικής ολοκληρώσεως και ενίοτε ορισμένες εξ αυτών ενεργούν εκτός του κανονιστικού πλαισίου της Ε.Ε., εις την οποία –εκτός της Βουλγαρίας– δεν έχουν ενταχθεί βεβαίως.

Ο μόνος κρίκος που συνδέει τις όμορες χώρες της Βαλκανικής με τη Δύση είναι ο ευρωατλαντικός. Οταν όμως το 1952 εντάχθηκε η Ελλάς στο ΝΑΤΟ και υψώθηκε το σωτήριο εκείνο «Σιδηρούν Παραπέτασμα», η χώρα μας είχε εξασφαλισθεί όχι απλώς από τον κίνδυνο του κομμουνιστικού Συμφώνου Βαρσοβίας, αλλά και από τις εθνικιστικές φιλοδοξίες των επί μέρους βαλκανικών γειτόνων της.

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Αντίπαλος των ΗΠΑ είναι πλέον η Ρωσία εν γένει και όχι αποκλειστικώς ο πρόεδρός της Βλαντιμίρ Πούτιν. Ηδη χρόνια πριν από την έκρηξη του ρωσοουκρανικού πολέμου, η Ουάσιγκτον ανησυχούσε για την οικονομική «διείσδυση» της Μόσχας στη Βόρειο Ελλάδα. Και ταυτοχρόνως για την επιρροή της Ρωσικής Εκκλησίας σε κατά τόπους Μητροπόλεις. Ολα αυτά δεν ήσαν άνευ οικονομικών συνεπειών στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού και στην αγροτική οικονομία της Βορείου Ελλάδος.

Τα ανωτέρω αποτελούν απλώς ψηφίδες κάποιων ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της περιοχής αυτής. Μπορεί να αποτελέσουν τις αιτίες αυξήσεως της δυνάμεως των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. Υπόγειες διαδρομές, ωστόσο, ενδέχεται να αναδείξουν φαντάσματα στον Βορρά. Αλλά αυτά θα απασχολήσουν τους ηγέτες μας αργότερα. Τώρα προέχουν άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή